Olav Mol

header-grand-prix-radio-olav-mol

Olav Mol (Bloemendaal, 1962) is de vaste F1-commentator van Grand Prix Radio en mede-oprichter van het station. Mol was voor zijn Formule 1-avontuur dj, maar verzorgde sinds 1991 zo goed als onafgebroken het Formule 1-commentaar. 

Debuut Olav Mol

Mol maakte zijn debuut als Formule 1-commentator bij NOS Studio Sport in dienst van de NOS tijdens de Grote Prijs van Monaco in 1991. In januari 1992 verhuisde hij mee naar RTL, toen zij de uitzendrechten van de sport verwierven. Vanaf 1995 werd hij bijgestaan door Allard Kalff, waarbij Mol het commentaar verzorgde en Kalff pitreporter was. In 2000 werd Kalff opgevolgd door Jack Plooij, die al enkele keren voor Kalff inviel.

In 2013 kwamen de uitzendrechten in handen kwamen van de Nederlandse betaal-tv-dienst Sport1. Dat RTL zou gaan stoppen met het uitzenden van de Formule 1, was op dat moment al een tijd bekend. Ook SBS zou opnieuw kandidaat geweest zijn om de races uit te zenden. Naast Sport1 zou ook het commerciële Veronica de rechten krijgen voor enkele races. Deze uitzendingen zouden identiek zijn (en dus ook met commentaar van Mol) aan die van Sport1, uitgezonderd de voor- en nabeschouwing.

Bij zijn overstap stelde Mol als eis dat hij het commentaar bij de Formule 1-races op locatie mocht geven. Toen Veronica voor de Grote Prijs van Canada begin juni op deze eis terugkwam, nam Mol ontslag. Uiteindelijk werd toch een akkoord bereikt en nam Sport1 Mol vanaf de Grote Prijs van Groot-Brittannië tijdelijk terug in dienst.

Van Sport1 naar Ziggo

Mol voorzag dat seizoen alle Europese races op locatie van live-commentaar, op de Grote Prijs van Duitsland na. Voor de overige races werd Mol vervangen door Ronald van Dam. Vervolgens sloot Mol eind 2013 een vast contract met Sport1, waarna hij opnieuw alle kwalificaties en races presenteert en becommentarieert — op locatie en inclusief voorbeschouwing. 

Op 2 oktober 2014 werd bekend dat Sport1 de Formule 1 nog tot 2018 zal uitzenden, nadat — door het aantreden van Max Verstappen — ook Fox Sports haar interesse in de hoogste autosportklasse had getoond. Vanaf 2016 werd de naam Sport1 veranderd in Ziggo Sport[8] en werd Plooij opnieuw pitreporter. Ziggo Sport behield de tv-rechten van de Formule 1 tot en met 2021. Vanaf 2022 vielen die in handen van Viaplay. Vanaf dat moment is het commentaar van Mol en Plooij te horen op Grand Prix Radio.

Contact met Grand Prix Radio

Neem contact op