15-jarige wildcardrijder Can Öncü wint Moto3 in Valencia

181118_VAL_Oncu_podium

Can Öncü is de naam van een nieuwe ster. De Turkse coureur won de Moto3-race van de GP van Valencia en brak daarmee een reeks van records. Met 15 jaar en 115 dagen is hij nu de jongste Grand Prix-winnaar ooit (Scott Redding is dat record op nota bene zijn laatste dag als MotoGP-coureur nu kwijt) en de eerste Turkse coureur ooit die een GP wint. Dat deed hij bovendien in zijn allereerste GP. De laatste die dat deed – met een wildcard winnen in zijn eerste GP – was Nobby Ueda in de GP van Japan in 1991.

https://twitter.com/i/status/1064107570305093634

Can Öncü werd dit seizoen kampioen in de Red Bull Rookies Cup en dat leverde hem een vast contract op bij Red Bull Ajo KTM voor 2019. Als beloning voor de titel mocht hij met een wildcard meedoen in de slotwedstrijd van het seizoen in Valencia. Zijn tweelingbroertje Deniz (links naast Johann Zarco die Öncü komt feliciteren) blijft nog een jaar in de Rookies Cup.

https://twitter.com/i/status/1064109797723783169

Öncü weet wat hij moet doen om te winnen, maar in de Rookies Cup is het nog wel iets anders dan in een echte GP, maar de jonge Turk reed alsof hij nooit anders heeft gedaan. Hij verbaasde gisteren al door zich op de vierde plaats te kwalificeren en werkte zich meteen na de start al naar voren en nam de tweede plaats in nadat Marco Bezzecchi crashte. Toen in de twaalfde ronde ook raceleider Tony Arbolino in de regen onderuit ging, nam Öncü de kop over met een voorsprong van maar liefst acht seconden op de achtervolgers.

https://twitter.com/MotoGP/status/1064102435847897088

Van die voorsprong waren er aan de finish vier over - omdat Öncü in de voorlaatste ronde bijna crashte - voordat wereldkampioen Jorge Martin en John McPhee over de streep kwamen. Op de pitmuur stonden teambaas Aki Ajo en Öncü's broertje Deniz te gebaren dat hij rustig aan moest doen. "Ik snapte daar niets van", vertelde de racewinnaar. "Ik reed voor mijn gevoel helemaal niet op de limiet."

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden