DxIe2gUXgAEw5Kf

De 41ste editie van de Dakar Rally is gewonnen door Nasser Al-Attiyah. De coureur van Toyota Gazoo Racing had voorafgaand aan de laatste etappe al een voorsprong van ruim 50 minuten op Nani Roma, de nummer twee in het klassement en kon het dus rustig aan doen. De Qatari finishte vandaag als twaalfde, Carlos Sainz sr. won de etappe voor de Fransen Sebastien Loeb en Cyril Despres.

Auto's: primeur voor Toyota
De overwinning van Al-Attiyah is de derde in zijn carrière: de 48-jarige coureur won Dakar in 2011 met Volkswagen en in 2015 met Mini. Dit jaar was hij dus de beste in een Toyota Hilux. Voor het Japanse merk was deze zege de allereerste sinds het begin van de Dakar Rally in 1979. Ook toen was Toyota er al bij met een serie Land Cruisers (Toyota BJ), maar tot een overwinning kwam het nooit. In de handen van het Zuid-Afrikaanse Gazoo Racing werd dit jaar dan eindelijk gewonnen. Erik van Loon kroonde zich in het autoklassement tot beste Nederlander. Samen met navigator Harmen Scholtalbers eindigde hij op de 25ste plaats. De broers Coronel werden 38ste in het klassement.

Eindstand Dakar auto’s:

  1. Nasser Al-Attiyah (Toyota) 34u38m14s
  2. Nani Roma (Mini) +46m42s
  3. Sebastien Loeb (Peugeot) +1u54m18s

Trucks: Gerard de Rooy pakt podium bij rentree
Bij de trucks ging de zege naar Eduard Nikolajev in de Kamaz. Voor Nikolajev betekende de overwinning zijn derde op rij en zijn vierde in totaal. Dimitrov Sotnikov werd eveneens in een Kamaz tweede, Gerard de Rooy eindigde met een Iveco op de derde plaats. De Nederlander deed vorig jaar niet mee. De laatste etappe werd gewonnen door Ton van Genugten. De Iveco-rijder eindigde in het klassement op de zevende plaats en is daarmee achter De Rooy de tweede Nederlander.

Eindstand Dakar trucks:

  1. Eduard Nikolaev (Kamaz) 41u01m35s
  2. Dmitry Sotnikov (Kamaz) +25m36s
  3. Gerard de Rooy (Iveco) +1u34m44s

Motoren: KTM wederom oppermachtig 
Bij de motoren ging de eindzege naar de Australiër Toby Price, voor de Oostenrijker Matthias Walker en Sam Sunderland uit het Verenigd Koninkrijk. Alle drie reden op een KTM. Beste Nederlander was Paul Spierings (Husqvarna) op de 27ste plaats.

Eindstand Dakar motoren:

  1. Toby Price (KTM) 33u57m16s
  2. Matthias Walkner (KTM) +9m13s
  3. Sam Sunderland (KTM) +13m34s

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden