171020_AUS_aleix-espargaro

Een verrassing is nooit ver weg op Phillip Island, het eiland op zo’n 150 kilometer ten zuiden van Melbourne. Op de eerste dag van de MotoGP van Australië kwam die verrassing van Aleix Espargaro, die Aprilia de eerste zij het voorlopige poleposition bezorgde, vóór Marc Marquez en Andrea Dovizioso.

Espargaro heeft wat met ‘The Island’. Vorig jaar, toen nog op Suzuki, kwalificeerde hij zich al als vierde. Maar dat hij met Aprilia alle anderen te snel af was, ook al was het maar met één heel snelle ronde van 1.29,225, is wel opmerkelijk. Aprilia is de laatste tijd wel goed bezig, met vier achtereenvolgende top 10-kwalificaties. In Japan vorige week zette de oudste van de Espargaro-broers (broertje Pol rijdt bij KTM) de machine al op de vierde plaats op de startgrid en in de race eindigde hij als zevende.

Of Espargaro kan meedoen om de podiumplaatsen op het grillige Phillip Island is de vraag die pas zondag beantwoord kan worden. Hij reed op dag 1 weliswaar de snelste tijd, maar kon slechts twee ronden in de 1.29 neerzetten (in zijn eerste run) terwijl Marc Marquez er acht reed en Andrea Dovizioso vier. De wedstrijdsnelheid van de twee koplopers in het kampioenschap lijkt dus een stuk beter en constanter dan die van de Aprilia-rijder.

Espargaro, Marquez en Dovizioso hoeven zich geen zorgen te maken over een plaats in de tweede kwalificatieronde van morgen. Jorge Lorenzo, Valentino Rossi en Danilo Petrucci wel. Op respectievelijk de elfde, twaalfde en zeventiende plaats na twee vrije trainingen moeten zij morgen in FP3 vol aan de bak om Q1 nog te ontlopen. Dat zal niet meevallen, want de weersverwachtingen voor morgen zijn niet erg hoopvol. Waar het op dag 1 nog best aardig weer was, met een graad of 15 en droog, wordt er voor dag 2 regen voorspeld. Als het al droog is in de ochtendsessie, zal het zeker frisser zijn dan.

Foto: MotoGP.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden