Alfa Romeo neemt alvast 'afscheid' van Räikkönen

2021-Azerbaijan-Grand-Prix-Saturday

Over een paar weken neemt Kimi Räikkönen definitief afscheid van de Formule 1. Het team van Alfa Romeo heeft vrijdag echter alvast afscheid genomen van de Fin tijdens een ceremonie op de thuisbasis van het team in het Zwitserse Hinwil. De 42-jarige coureur kondigde in september zijn vertrek uit de koningsklasse aan.

Onder begeleiding van zijn vrouw Minttu en kinderen Robin en Rianna werd Räikkönen vrijdagavond in Hinwil feestelijk ontvangen voor een afscheidsborrel. Op diezelfde plaats begon voor Räikkönen iets meer dan twintig jaar geleden zijn Formule 1-avontuur. De Fin maakte in 2001 zijn Formule 1-debuut voor het Zwitserse team, dat toen nog de naam Sauber droeg.

De vrouw van Räikkönen sprak op haar Instagram van en emotionele avond. "Wat een emotionele avond. Ik voel mee met iedereen die Kimi gaat missen als hij de circuits verlaat." Minttu bedankte iedereen voor de getoonde steun en liefde voor haar man in de afgelopen jaren, maar voegde eraan toe dat zij en de kinderen blij zijn dat Kimi na het seizoen meer thuis zal zijn.

Daar waar zijn vrouw Minttu een redelijk uitgebreid bericht op haar social media-account achterliet was Kimi zelf, zoals we dat van hem gewend zijn, kort van stof. "Iedereen bedankt voor een avond om nooit te vergeten. Bedankt allemaal voor alle jaren samen, bedankt voor het harde werken en alle herinneringen. Jullie zijn goede mensen", schreef de wereldkampioen van 2007 op zijn Instagram.

Rijke carrière

De Fin heeft een lange en rijke carrière achter de rug in de Formule 1. Na zijn debuut voor Sauber vertrok de Fin in 2002 naar het team van McLaren waar hij vijf seizoenen voor racete. In 2007 maakte hij de, niet onverdienstelijke, overstap naar Ferrari. Daar pakte hij dat jaar direct de wereldtitel. Voor Räikkönen was het na 2009 even klaar met de Formule 1 en maakte in 2010 en 2011 uitstapjes naar onder andere Rally en NASCAR.

Toch bleek dat de Fin nog niet klaar was met Formule 1 en keerde hij in 2012 terug. Hij ging voor het Lotus F1-team rijden, om vervolgens in 2014 terug te keren naar Ferrari. Zo succesvol als in 2007 zou de samenwerking met Ferrari nooit meer worden, maar Räikkönen bleef vijf jaar voor de Italiaanse renstal actief. Totdat Ferrari voor het seizoen van 2019 koos om verder te gaan met het jonge talent Charles Leclerc. Räikkönen keerde toen terug naar het team uit Hinwil waar het allemaal begon.

Inmiddels was Sauber onder een andere naam in de Formule 1 actief geworden, namelijk Alfa Romeo. Daar stopt na de Grand Prix van Abu Dhabi de Formule 1-carrière van Räikkönen. Wie weet zien we Kimi ooit terug als 'vader van', want ook zoon Robin is al actief in de kartsport.

Lees ook: F1 aan Tafel: “Aanfluiting voor F1 dat Räikkönen nog rijdt”

Lees ook: Zhou naar Alfa Romeo in 2022, Giovinazzi verlaat F1

Lees ook: Formule 1 tot en met 2026 in Barcelona

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen