Alonso mag van FIA deelnemen aan 'Young Driver Test'

Alonso-filmdag-Renault

De FIA heeft het goedgekeurd dat Fernando Alonso namens het team van Renault mag deelnemen aan de 'Young Driver Test', na de Grand Prix van Abu Dhabi. 

De Abu Dhabi-test was oorspronkelijk bedoeld voor 18-inch banden, waarbij alle teams betrokken waren als onderdeel voor hun voorbereidingen van 2021. Maar met de regelwijzigingen en de introductie van de nieuwe banden die uitgesteld zijn tot 2022, veranderde het vervolgens in een test voor jonge coureurs, met maximaal twee auto's per team. Sommige teams wilden dat de test werd geannuleerd om daarmee kosten te besparen, toen de pandemie begon toe te slaan. Maar uiteindelijk stemden alle teams allemaal ermee in.

Het sportreglement werd aangepast om het format van de test te verduidelijken. ''De eendaagse test is om jonge coureurs ervaring op te laten doen met de huidige Formule 1-auto's. Een coureur komt in aanmerking voor die test als die een internationale A-licentie heeft en, tenzij anders goedgekeurd door de FIA, een coureur mag aan niet meer dan twee Grands Prix hebben deelgenomen.''

McLaren, Ferrari en Racing Point zijn het niet eens met de beslissing van de FIA, om Alonso toestemming te geven deel te nemen aan de test. Renault zou hier een voordeel aan hebben omdat Alonso directe feedback kan geven over de auto, waar de Franse renstal weer mee aan de slag zou kunnen om de auto te ontwikkelen voor volgend seizoen.

''Ik denk dat in de regels staat dat het geen coureurs kunnen zijn die meer dan twee Grands Prix hebben gereden", merkte McLaren-baas Andreas Seidl op tegen Autosport. ''En dan geeft het ook de FIA ​​de mogelijkheid om, naar eigen inzicht, uitzonderingen te maken. Maar nogmaals, het verandert niets aan het algemene doel van deze test, namelijk een test voor jonge coureurs. Fernando is een geweldige F1-coureur, met een geweldige staat van dienst. En ik zie niet in hoe hij past in deze test als die voor jonge coureurs bedoeld is.''

Tijdens een bijeenkomst in Bahrein heeft wedstrijdleider Michael Masi vandaag officieel bevestigd dat Alonso kan deelnemen aan de test, dankzij de regel, waarvan wordt aangenomen dat deze afkomstig is van FIA-president Jean Todt, dat de FIA hier toestemming voor moet geven.

Hierdoor hebben ook andere teams toestemming kunnen vragen om coureurs met ervaring deel te laten nemen aan de test. Sebastian Buemi gaat dat namens Red Bull Racing deelnemen aan de test en Robert Kubica doet dat voor Alfa Romeo.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen