Alonso niet zeker van Indy 500-plek na zinderende kwalificatie

Alonso-1

Fernando Alonso heeft zich zaterdag (lokale tijd) nog niet weten te kwalificeren voor de Indy 500. De Spanjaard, die dit jaar jaagt op de Triple Crown, eindigde op de Indianapolis Motor Speedway als 31e. Alonso moest in de top dertig eindigen om zeker te zijn van een plaats op de startgrid van de Indy 500. Zondag moet Alonso alsnog een plaats op de startgrid zien te bemachtigen.

Omdat Alonso er niet in slaagde om in de top dertig te eindigen moet hij zondag tijdens 'Bump Day' zijn opwachting maken. Tijdens 'Bump Day' strijden de zes langzaamste rijders van de kwalificatie voor drie startbewijzen voor de Indy 500. De andere drie coureurs vallen af.

Alonso moet zondag de strijd aangaan met Patricio O'Ward, James Hinchcliffe, Sage Karam, Max Chilton en Kyle Kaiser. De strijd om de laatste Indy 500-tickets gaat om 18.00 uur (Nederlandse tijd) van start.

Alonso hele dag in gevarenzone

Alonso bungelde de hele dag in de gevarenzone. In totaal reed hij vijf runs, meer dan ieder andere coureur.

Na zijn eerste run gaf hij aan dat hij te kampen had met een lekke band, maar al snel bleek dat de McLaren simpelweg niet snel genoeg was om zicht met de beste auto's te meten.

Met zijn laatste run, goed voor P28, leek Alonso nog met de schrik vrij te komen, maar JR Hildebrand en Graham Rahal verwezen de tweevoudig wereldkampioen Formule 1 terug naar de 31e plaats.

Pigot snelste

Vooraan was Spencer Pigot de hele dag het snelst. De Amerikaan had één run nodig om de Indianapolis Motor Speedway met een gemiddelde snelheid van 230.083 rond te gaan. Zeker van de pole is Pigot echter nog niet: de negen snelste coureurs van de zaterdag mogen op zondag tijdens de Fast Nine Shootout een gooi doen naar poleposition.

Zware crash Hinchcliffe

De kwalificatie werd 's middags opgeschrikt door een zware crash van James Hinchcliffe. De Canadees verloor de macht over het stuur, schoot de muur in en sloeg bijna over de kop. Omdat Hinchcliffe lang in zijn auto bleef zitten, hield het publiek zijn adem in. Hinchcliffe kon echter op eigen kracht zijn auto verlaten en kwam een paar uur later nog in actie.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden