Alonso: "Nieuwe regel nodig voor code rood in kwalificatie"

174c-cef2-5ead-41deb4091fbc_92eb491d5b8cbcbbc298c9caa4752879c8513abf

Fernando Alonso heeft zich als negende gekwalificeerd voor de Grote Prijs van Azerbeidzjan, maar door de penalty van Lando Norris zal hij de race als achtste starten. Ondanks dat de Spanjaard voor het eerst in de top tien mag starten in Bakoe, is hij niet helemaal tevreden over de chaotische kwalificatie. Tegenover Ziggo Sport doet hij zijn verhaal.

De kwalificatie van de Grand Prix van Azerbeidzjan verliep chaotisch. Er vielen vier rode vlaggen, waardoor veel coureurs geen ideale rondetijd konden neerzetten. "Het was rommelig en lastig om in je ritme te komen door de rode vlaggen", zegt Alonso. Ondanks dat, wist hij, in tegenstelling tot zijn teamgenoot Ocon, Q3 te behalen. De tweevoudig wereldkampioen denkt dat er nog meer in had kunnen zitten. "We hebben niet de potentie van de auto kunnen laten zien. Elke keer als we met een nieuwe set banden de baan op gingen, vielen de rode vlaggen, maar dat is hetzelfde voor iedereen."

Fernando Alonso / Alpine F1 / Monte Carlo / Monaco / 2021
Foto: Alpine Media Pool

Regel voor rode vlaggen

Alonso vindt dat er een regel moet komen voor de rode vlaggen in de kwalificatie. "Als je crasht, krijg je geen straf en start je gewoon op de plek waar je je hebt gekwalificeerd. Dat is oneerlijk", vindt Alonso. Hij vindt als je de auto moet repareren, je niet voldoet aan de Parc Fermé-regel. Die regel houdt in dat je na de kwalificatie tot vlak voor de race, niks meer aan de auto mag veranderen, om te voorkomen dat er een compleet andere auto aan de start staat. "Alle auto's staan nu in Parc Fermé, maar bij de mensen die crashen wordt alles vervangen. Dat is niet eerlijk."

Lees ook: Valtteri Bottas: “Reed op de limiet, kon niet sneller”

Lees ook: Charles Leclerc na kwalificatie: “Een pole is een pole”

Lees ook: Auto blijft volgens Lewis Hamilton de grootste uitdaging

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen