180909_RSM_Dovizioso

Elf jaar moest Ducati wachten op een overwinning op het thuiscircuit, het Misano World Circuit. Andrea Dovizioso (uit het nabijgelegen Forli) maakte de droom van de renstal uit Bologna waar door met overmacht de MotoGP van San Marino & Rimini op zijn naam te schrijven. Lang leek het een Ducati-één-twee te worden, maar Jorge Lorenzo ging in de slotfase onderuit, waardoor twee Honda’s op het podium stonden: Marc Marquez en Cal Crutchlow.

Terwijl Marc Marquez en Jorge Lorenzo een fel duel uitvochten om de tweede plaats, waarbij de toekomstige teamgenoten elkaar geen millimeter toegaven, kon Dovizioso weglopen en wist Cal Crutchlow dichterbij te komen. Marquez en Lorenzo maakten er een soort kopie van hun duel in Oostenrijk van, met voortdurende positiewisselingen, kuip tegen kuip. In dat gevecht maakte Lorenzo een voor zijn doen zeldzame fout, waardoor hij in de voorlaatste ronde onderuit ging.

https://twitter.com/MotoGP/status/1038775508606050304

Een perfecte race was de enige manier om te winnen, constateerde Dovizioso. "Jorge was snel, Marc was sterk, dan kun je je geen fouten veroorloven. Ik had wel verwacht dat ik voor de winst kon meedoen, maar niet dat het met een verschil als dit zou zijn. Het is voor het eerst dat ik in Misano win, de eerste zege voor Ducati sinds 2008. Echt geweldig."

Marquez zag hoe in de openingsfase van de wedstrijd de twee Ducati's in gevecht gingen om de koppositie, die aanvankelijk voor Lorenzo was, maar na acht ronden werd overgenomen door Dovizioso, die meteen een gaatje sloeg. "Toen wist ik al dat de tweede plaats het maximaal haalbare was. Een gevecht met Ducati is vreselijk moeilijk, omdat het zo'n totaal andere machine is dan de Honda. Jorge rijdt andere lijnen dan ik, maar we gingen er allebei vol voor. Dat maakte het heel spannend en moeilijk."

https://twitter.com/i/status/1038766017110007808

Met het resultaat - en twintig punten - was Marquez dik tevreden. "Wij hebben hier niet getest, zij wel. En we hebben de marge in het WK weer verder uitgebouwd. Hoe kan ik dan niet blij zijn?"

Dovizioso nam de tweede plaats in de WK-stand over van Valentino Rossi, die een eenzame race afsloot op de zevende plaats. Het verschil is met 67 punten fors te noemen, zodat Marquez heel voorzichtig aan zijn zevende wereldtitel kan gaan denken.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen