Bahrein en Vietnam officieel afgelast, Zandvoort uiterst onzeker

door Tim Koenders
180008_bah

Zojuist heeft Formula 1 bekendgemaakt dat de Grand Prix van Bahrein en de Grand Prix van Vietnam officieel zijn afgelast. Deze keuze is gemaakt samen met de FIA. Er waren al geruchten maar nu is het officieel bevestigd. In het statement komt ook naar voren dat ze verwachten het seizoen te kunnen starten in Europa aan het eind van de maand mei, wat zou betekenen dat Zandvoort niet verreden zal worden op 3 mei.

Na het nieuws van vannacht dat de Grand Prix van Australië niet doorgaat vanwege het coronavirus is nu ook bevestigd dat de Grand Prix van Bahrein en de Grand Prix van Vietnam niet door zullen gaan. Dit zou betekenen dat het seizoen van start zal gaan in Nederland omdat China eerder al is afgelast. Echter komt in het statement naar voren dat de verwachting is dat het seizoen pas eind mei gaat beginnen. Dit zou betekenen dat Monaco de seizoenopener gaat zijn.

In het statement staat duidelijk vermeld dat de situatie in Europa met de dag verandert en er dus nog geen definitieve uitspraak wordt gedaan. De FIA houdt de situatie goed in de gaten om te kunnen bepalen wanneer het nieuwe seizoen van start zou kunnen gaan. Maar voor nu lijkt het erop dat Zandvoort niet op 3 mei zal worden verreden.

De FIA vindt veiligheid momenteel het belangrijkste en daarom worden deze keuzes gemaakt. Chase Carey geeft aan dat het moeilijk in te schatten is hoe het virus zich gaat verspreiden en dat het belangrijk is dat de juiste keuzes worden gemaakt. Jean Todt geeft aan dat dit de enige oplossing is met de informatie die nu beschikbaar is. De FIA luistert goed naar de adviezen van de World Health Organisation en op basis van die adviezen is de keuze gemaakt niet te gaan rijden in Bahrein en Vietnam.

Met de verwachting dat het seizoen pas eind mei kan beginnen lijkt het er dus op dat Zandvoort niet zal plaatsvinden op 3 mei. Ook de Grand Prix van Spanje valt in het begin van mei dus zoals het nu staat zal die ook niet verreden worden. Of deze races doorgeschoven kunnen worden naar later in het seizoen is nog niks over bekend. Zoals in het statement staat verandert de situatie snel en kan er dus nog niets bevestigd worden met betrekking tot Grand Prix van Nederland en de Grand Prix van Spanje. Maar zoals het nu staat zullen we nog moeten wachten tot 24 mei, de dag dat de Grand Prix van Monaco op het programma staat.

door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen