Beslissing over herziening actie Verstappen in Brazilië vertraagd

SI202111140605_hires_jpeg_24bit_rgb

De beslissing of er een extra onderzoek komt naar de actie van Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Brazilië is vertraagd. Na uren van beraad is de zaak geschorst en zal pas vrijdag bekendgemaakt worden of er überhaupt een herziening komt.

De stewards hebben voorafgaand aan de Grand Prix van Qatar een videohoorzitting gehouden met vertegenwoordigers van zowel Mercedes als Red Bull. Na enkele uren van beraad hebben ze uiteindelijk besloten om de avond te schorsen. In een korte verklaring legt de FIA uit dat de stewards zich gaan beraden over de zaak en vrijdag hun beslissing aankondigen.

Lewis Hamilton / Max Verstappen / Red Bull Racing / Brazilië / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Lars Baron/Getty Images)

Herziening na nieuw videobewijs

Het team van Mercedes heeft om een extra onderzoek gevraagd naar aanleiding van nieuw videobewijs dat op het moment van de beslissing tijdens de race niet beschikbaar was. Tijdens de race in Brazilië schoten Max Verstappen en Lewis Hamilton van de baan in bocht 4 nadat Verstappen zijn eerste plaats verdedigde tegenover Hamilton. Volgens het team van Mercedes verdient Verstappen een straf voor die actie op Hamilton. Nieuw videomateriaal van de camera aan boord van de auto van Verstappen was niet beschikbaar voor de stewards tijdens de race. Daarop zou te zien zijn dat de Nederlander niet zoveel instuurde in de bocht als normaal wordt verwacht.

Om het recht te krijgen op herziening van de beslissing is het belangrijk dat er nieuwe, relevante informatie wordt gebracht die op het moment van de beslissing niet beschikbaar was voor de stewards. Daarop zouden de stewards kunnen besluiten de herziening te openen. Racedirecteur Michael Masi onthulde al in de directe nasleep van de race dat de beelden vanuit de auto van Verstappen niet beschikbaar waren. Met de huidige technologie van de Formule 1 kunnen de stewards maar één live feed van een auto bekijken en tijdens de race was alleen het beeld vanaf de achterkant van Verstappens auto beschikbaar.

Er is geen twijfel over dat er nu nieuw materiaal beschikbaar is dat op het moment van de beslissing niet beschikbaar was voor alle partijen om te bekijken. Het is echter aan de stewards om te beslissen of dit beeldmateriaal relevant is voor de zaak. Mochten de stewards het herzieningsrecht toekennen, vindt er nog een aparte hoorzitting plaats om de specifieke details van de zaak te analyseren. Het verhaal van Brazilië is dus nog niet afgesloten.

Lees ook: F1 aan Tafel over DRS-drama van Mercedes in Brazilië

Lees ook: Mercedes: “Voordeel nieuwe motor blijft niet lang”

Lees ook: Olav Mol: “Wedstrijdleiding handelde in geest van wedstrijd”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden