Betekent Van der Garde's gelijk het einde van Sauber?

images_Formule1_2015_coureurs_Giedo_van_der_Garde_Sauber_F1_2014

Giedo van der Garde wil dat het contract dat hij met Sauber heeft gesloten wordt gerespecteerd. Een Zwitsers arbitragehof heeft Sauber de expliciete opdracht gegeven dit ook te doen. Nu dat niet gebeurt eist Van der Garde via een Australische rechter dat Sauber het alsnog doet. Wat kunnen de consequenties zijn, voor zowel Van der Garde als voor Sauber?

Wat is het verhaal?

Het verhaal is heel eenvoudig: twee partijen sluiten een overeenkomst, waarbij een van de twee er later op terug wil komen. Wat dan vaak gebeurt is dat de partij die er onderuit wil de andere partij een (financiële) compensatie biedt en zo gaan beide partijen weer tevreden uit elkaar.

In het geval van Giedo van der Garde is dit anders. Hij heeft na de mededeling van Sauber in november ('Sorry Giedo, maar we hebben twee andere rijders') voet bij stuk gehouden en gewoon nakoming van het contract geëist. Giedo's leven stond en staat in het teken van Formule 1 en eindelijk had hij een stoeltje bij een team, dat wat hoger op de ladder stond dan Caterham, waarvoor hij in 2013 een seizoen reed. Dat ga je niet zomaar opgeven. Ook al krijg je een compensatie van Sauber voor hun contractbreuk, als je in de Formule 1 wil en kan rijden, dan is dàt waar je voor gaat. Het geld is dan van secundair belang.

Het echte nieuws van vandaag is dat een arbitragehof in Zwitserland Van der Garde hierin gelijk heeft gegeven. Hij heeft recht op dat stoeltje en Sauber is gesommeerd hem te laten racen. Sauber heeft daar echter geen gevolg aan gegeven, waarmee de weg voor Giedo openligt om dit bij een rechter ook op te eisen. En dat is wat hij nu doet in Australië, het land waar volgende week de eerste Grand Prix van het seizoen is.

Mogelijke consequenties

Als Sauber het niet regelt met Giedo, dan kan het voor een groot probleem komen te staan met als uiterste consequenties: niet starten of, ernstiger nog, vervolging van de teamleiding. Daarmee zijn ze nog verder van huis. Niet starten zolang de zaak loopt zal ze punten en geld kosten en uiteindelijk ook sponsoren. Persoonlijke vervolging is uiteraard iets wat ze al helemaal niet willen.

Het is daarom niet onlogisch dat ze hun (gezichts)verlies pakken om erger te voorkomen en Van der Garde alsnog de auto geven. Dan komt echter de volgende zaak: Felipe Nasr of Marcus Ericsson gaat dan natuurlijk hetzelfde doen als Giedo: nakoming van zijn contract eisen. En als dat niet kan: een flinke compensatie. En dat geld heeft Sauber waarschijnlijk niet, waarmee het resultaat van dit alles zomaar eens het einde van Sauber kan betekenen.

Dat laatste zou een zuur einde zijn, maar voor wie willens en wetens afspraken maakt en die niet nakomt bestaat er gelukkig nog een rechtssysteem. En Giedo van der Garde heeft het volste recht dat hij daar zijn recht op dat stoeltje ook probeert te halen, einde Sauber of niet.

Giedo van der Garde en zijn management waren niet bereikbaar voor commentaar. Maandag dient de zaak in het Victorian Supreme Court in Australië. Wordt vervolgd...

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen