Bleekemolen over 1e seizoenshelft: "Unieke strijd wereldtitel"

door Coen Versteeg
SI202107180374_hires_jpeg_24bit_rgb

De eerste seizoenshelft van de Formule 1 zit er alweer op en wat hebben we toch veel moois gezien. Maar wat waren eigenlijk de sleutelmomenten van het seizoen tot nu toe? Grand Prix Radio blikt, samen met Jeroen Bleekemolen, terug op de belangrijkste momenten van de eerste seizoenshelft.

Na elf races is de strijd om de leiding in het WK spannender dan de voorgaande jaren. Het gat tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen bedraagt acht punten en met nog twaalf races te gaan stelt dat gat helemaal niks voor. "We hebben een unieke en mooie strijd om de wereldtitel en ik denk dat het lang niet zo spannend is geweest", vindt Jeroen Bleekemolen.

Sleutelmomenten

De stand van het WK is bepaald door een paar sleutelmomenten. Zo had Verstappen na de Grand Prix van Oostenrijk een voorsprong van 32 punten op Hamilton, maar na twee ongelukkige races met pech voor de Nederlander is die voorsprong helemaal weg. "Als je er naar kijkt had Verstappen ver voor kunnen staan, maar met een beetje pech is dat gat zo weg. Vooral Bakoe (klapband) en Silverstone (crash met Hamilton) zijn het belangrijkst, want die had hij beide kunnen winnen en dat is een verschil van vijftig punten", zegt Bleekemolen.

F1 Grand Prix of Great Britain - Sprint - Max Verstappen - Silverstone
Foto: Michael Regan / Getty Images / Red Bull Content Pool

Rollen van Bottas en Pérez

Belangrijke rollen in het kampioenschap zijn ook weggelegd voor Bottas en Pérez. De teamgenoten van Hamilton en Verstappen spelen vaak een rol van betekenis in de strategie voor de race. Bleekemolen vindt dat Bottas de rol van tweede coureur het beste vertolkt. "Hij zit er gewoon altijd oké bij, terwijl Pérez er niet altijd even goed bij zit. Red Bull moet vaak rekening houden met de strategieën, omdat Bottas er goed bij zit. Dat ontbreekt bij Pérez nog wel een beetje."

Valtteri Bottas / Mercedes / Grand Prix van Groot-Brittannië / Silverstone / 2021
Foto: Mercedes AMG F1 (LAT Images)

"Mooi om te zien dat Vettel en Alonso een opleving hebben"

Lando Norris is voor Jeroen Bleekemolen de grootste verrassing van dit seizoen. De Brit van McLaren staat derde in het kampioenschap en weet voorlopig Valtteri Bottas en Sergio Pérez achter zich te houden. Ook de 'oude rotten' verrassen Bleekemolen. "Sebastian Vettel en Fernando Alonso hadden het allebei niet makkelijk aan het begin van het seizoen. Vettel kwam echt veel tekort en ik zag dat niet helemaal meer goed komen, maar hij heeft het knap om kunnen draaien. Zo zie je maar weer dat dat soort jongens wereldkampioen zijn geworden en net iets meer hebben dan anderen."

Lees ook: Victor Muller schuift aan bij F1 aan Tafel

Lees ook: Larry ten Voorde: “Wil eerste rijder van mijn dorp worden”

Lees ook: Backstage met de trainer van Ricciardo: Michael Italiano

door Coen Versteeg

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden