SI202107170308_hires_jpeg_24bit_rgb

Nog een paar dagen en dan zit de zomerstop er alweer op. Met nog twaalf races op de kalender is er van alles mogelijk in het kampioenschap. Maar wat gaat belangrijk zijn in de tweede helft van het seizoen en spelen de speculaties rondom verschillende coureurs een grote rol? Grand Prix Radio blikt, samen met Jeroen Bleekemolen, vooruit op de tweede seizoenshelft.

Nu de zomerstop bijna voorbij is, worden de speculaties over de rijders in 2022 groter en groter. Zo gaat Mercedes in september bekendmaken wie er in de auto zit voor 2022 en zit Nederland te fantaseren over een tweede Nederlander in de Formule 1 sinds Nyck de Vries de Formule E-titel binnen wist te slepen. Volgens Jeroen Bleekemolen speelt de stoelendans wel een kleine rol bij de coureurs. "Je houdt er natuurlijk wel mee rekening dat er wat aan de hand is. Als het lekker loopt, blijft het lekker gaan en als het minder gaat, is dat moeilijk om te draaien. Ik denk daarom ook niet dat je nu opeens hele grote verschillen gaat zien." Bottas is een goed voorbeeld volgens Bleekemolen. "Je zag aan Bottas dat hij de laatste paar races niet positief overkwam omdat hij misschien wel aanvoelde dat het al zijn laatste jaar kon zijn."

Valtteri Bottas / Mercedes AMG F1 / Boedapest / Hongarije / 2021
Foto: Mercedes AMG F1 (Steve Etherington)

Spa en Zandvoort

De eerste twee races na de zomerstop zijn direct twee thuisraces voor Verstappen. Eerst op het circuit van Spa-Francorchamps en daarna op het circuit van Zandvoort. Beide races gaan volgens Bleekemolen een belangrijke rol spelen voor de Nederlander, na twee races (GP van Groot-Brittannië en GP van Hongarije) met weinig punten. "Elke race is nu belangrijk. Verstappen had voor moeten staan en moet nu flink aan de bak om punten te pakken. Deze races zijn daarom heel belangrijk."

SI201909010593_news-700x467
Foto: Red Bull Content Pool (Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

Gridstraffen

Een ander belangrijk punt in het kampioenschap is de gridstraf die boven het hoofd van Verstappen hangt. Dit jaar mag elke coureur drie motoren gebruiken, maar Verstappen zit al aan zijn derde motor. Daarom wordt door onder andere Helmut Marko al rekening gehouden met een straf voor de Red Bull-coureur. Volgens Bleekemolen kan een gridstraf belangrijk zijn voor het kampioenschap. "Als Max een gridstraf krijgt, komt hij waarschijnlijk wel snel naar voren, maar dan wordt het een keer een tweede of derde plek in plaats van een overwinning. Omdat het verschil in punten tussen een eerste en tweede plek aanzienlijk groot is, kan het voor zo'n spannend kampioenschap zeker veel uitmaken."

Een foto van Max Verstappen met Christian Horner en Helmut Marko
(c) Red Bull Content Pool / Mark Thompson / Getty Images

Wie wordt wereldkampioen?

Desondanks denkt Bleekemolen nog steeds dat Verstappen wereldkampioen wordt. "Hij doet alles goed. Het zat afgelopen races gewoon tegen, maar als het weer een beetje meezit, zet ik mijn geld nog steeds op Verstappen." Wat volgens Bleekemolen ook meespeelt, is Verstappens vermogen om om te gaan met tegenslagen. "Ik denk dat hij sterker terugkomt en dat we mooie races te zien krijgen, met uiteindelijk een wereldtitel voor Verstappen."

Lees ook: Geen vliegtuigshow in Zandvoort: “Ongepast om te doen”

Lees ook: Grand Prix Radio live te beluisteren en te zien vanuit Spa

Lees ook: Bleekemolen over 1e seizoenshelft: “Unieke strijd wereldtitel”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden