Bottas geeft toe: "Tijd bij Mercedes mislukt"

door Jacobine van den Berg
M270646

Valtteri Bottas kijkt met dubbele gevoelens terug op zijn tijd bij Mercedes. De Fin stapt na dit seizoen over naar het team van Alfa Romeo. Het frustreert hem dat hij geen titel heeft gewonnen, maar is wel trots op zijn harde werken en op alles wat hij heeft bereikt bij de Duitse renstal. 

Dat heeft Bottas laten weten in een openhartig interview in de podcast Beyond de Grid van F1.com. In de podcast geeft hij toe dat hij gefrustreerd is dat hij in de afgelopen vijf jaar bij Mercedes geen titel heeft kunnen behalen. “Absoluut, want dat is uiteindelijk al van jongs af aan mijn droom. Het is waarom ik elke dag alles voor deze sport heb gegeven: de beste zijn, kampioen worden.”

“In die zin, voelt het als een mislukking. Maar ik heb er alles aan gedaan. Het belangrijkste is dat ik mezelf recht in de spiegel kan aankijken. Ik kan zeggen dat ik alles heb gegeven, alles geprobeerd heb. Meer kan ik ook niet doen”, aldus de Fin.

Valtteri Bottas / Mercedes AMG F1 / Mexico / 2021
Foto: Mercedes AMG F1 (LAT Images)

Lewis zelden een slecht weekend

Bottas is van mening dat hij een eerlijke kans heeft gekregen bij Mercedes, maar dat achteraf bleek teamgenoot Lewis Hamilton uit beter hout gesneden. “Het grootste verschil met Lewis de afgelopen jaren, is dat hij altijd op hoog niveau presteerde, zelden slechte weekenden had. Hij had er wel wat, maar minder dan ik." De toekomstig Alfa Romeo coureur zegt dat Hamilton er bijna altijd staat, ongeacht de omstandigheden op de baan of in zijn leven.

De Fin vond de afgelopen seizoenen in dienst van Mercedes een geweldige tijd "als je naar het totaalplaatje kijkt." Hij voegt eraan toe: "Het was een kans om zeges en pole positions te behalen en deel uit te maken van een team dat vier jaar op rij de constructeurstitel heeft gewonnen – en we hopen er dit jaar vijf van te maken.”

"Mensen verwachten veel als je bij een topteam zit"

Op zijn 27e kwam Bottas naar het Duitse team en zegt sindsdien als mens te zijn gegroeid. “Tegelijkertijd was het veeleisend. Mensen verwachten veel van je bij een topteam als Mercedes. Het was soms ook redelijk overweldigend. Je leert veel over jezelf, wat ook energie kost. Soms zat ik wel op dat randje van: vind ik het nog leuk of niet?"

Als er iets is wat hij zijn jongere zelf zou adviseren als het kon zou hij ‘wat geduldiger zijn’. “Toen ik in 2017 bij Mercedes kwam, zei ik tegen mezelf: 'nu ga ik de titel winnen, moet ik races winnen en poles pakken.' Dat laatste lukte ook vrij snel, maar ik wilde soms te veel. Daarnaast is het constant hoge niveau waarop Hamilton presteert moeilijk te evenaren."

Valtteri Bottas / Lewis Hamilton / Mercedes AMG F1 / Rusland / 2021
Foto: Mercedes AMG F1 (LAT Images)

Pech hielp niet mee

De vele pech waar Bottas mee te verduren kreeg hielp naar eigen zeggen niet mee. Ook kreeg de Fin elke keer een contract voor maar één jaar. “Als ik in 2017 had geweten dat ik uiteindelijk vijf jaar voor Mercedes zou rijden, had ik mezelf meer tijd gegeven om stap voor stap dingen te leren en was ik minder hard voor mezelf geweest. Ik had nooit echt de gemoedsrust om er flexibel in te staan", zo sluit hij af.

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Brazilië

Lees ook: Charles Leclerc: “Had gehoopt dat mijn vader mij zo kon zien”

Lees ook: Eerste beelden verbouwd Yas Marina Circuit in Abu Dhabi

door Jacobine van den Berg

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden