Bottas pakt poleposition in Oostenrijk, Verstappen P3

door Tim Koenders
Oostenrijk-gp-hamilton

De eerste kwalificatie van het seizoen is zojuist verreden en Valtteri Bottas heeft met een tijd van 1.02.939 poleposition weten te pakken. Lewis Hamilton start morgen als tweede en Max Verstappen heeft de derde plek weten te bemachtigen. Verstappen start morgen op de medium band.

Zojuist is de eerste kwalificatie van het seizoen verreden. Voor het eerst hebben alle teams laten zien hoe snel ze echt zijn over 1 ronde. De regen, waar vorige week nog rekening mee werd gehouden, is niet gevallen. Een droge Red Bull Ring geeft dus een eerste beeld van de rangorde van dit jaar.

Q1

In het eerste gedeelte van de kwalificatie lieten de grote namen even op zich wachten. Toen de eerste tijden gereden werden was het Hamilton die tekort kwam, hij kwam niet verder dan P12. De Brit besloot buiten te blijven om er nog een rondje achteraan te doen, die ronde was goed genoeg voor P2. Later kwamen alle coureurs behalve Albon nog een keer naar buiten om de tijden te verbeteren.

Aan het eind van Q1 was het Max Verstappen die met een 1.04.024 de snelste ronde reed. Maar in het eerste deel gaat het natuurlijk om de onderste vijf. Onderin zat het heel dicht bij elkaar. De 5 coureurs die er als eerste uitlagen waren: Magnussen, Russell, Giovinazzi, Raikkonen en Latifi. Magnussen kwam 0.07 seconde tekort voor Q2. Latifi had wel een ruime achterstand op de rest, hij wist niet binnen vijf tienden van Raikkonen te komen.

Q2

In Q2 probeerde de Nederlander het in de eerste run op de medium band. Hij was de enige die dit deed. Na 2 snelle rondes op de medium band stond Verstappen op P6. In het tweede gedeelte van de kwalificatie was het Albon die tekort kwam, hij stond na zijn eerste run op P13. Dit keer ging wel iedereen naar buiten voor een snellere ronde.

In Q2 reed Bottas de snelste ronde, Verstappen heeft zijn tijd niet verbeterd en start morgen op de medium band. Albon kwam als één van de laatste over de streep waardoor Vettel buiten de top 10 terecht kwam. De afvallers in Q2 zijn: Vettel, Gasly, Kvyat, Ocon en Grosjean. Esteban Ocon kwam meer dan zes tienden tekort ten opzichte van zijn teamgenoot.

Q3

In het laatste gedeelte van de kwalificatie gaat het er echt om. De mannen van Mercedes waren het hele weekend al snel en na de eerste run stonden zei ook weer op de eerste 2 plaatsen. Bottas stond op P1, Hamilton op P2 en Verstappen op P3. In de tweede run probeerde iedereen zijn tijd nog te verbeteren. De meeste coureurs slaagden daarin maar Valtteri Bottas pushte iets te hard. Hij kwam in het grind terecht en veroorzaakte een gele vlag. De Fin was dus niet in staat zijn eigen tijd te verbeteren.

Achteraf bleek de tijd die hij al had staan goed genoeg voor poleposition. Lewis Hamilton verbeterde zich wel maar kwam net tekort. Met een gat van 0.012 seconde pakt Bottas poleposition. Het gat naar Verstappen is een stuk groter. Hij wist zijn Red Bull op ruim vijf tienden van de pole tijd te zetten. Daarachter was het niet de andere Red Bull maar de McLaren van Norris. Albon moest genoegen nemen met P5.

Er werd veel verwacht van het team van Racing Point. Het team heeft in de kwalificatie een zesde en een negende plaats weten te bemachtigen. Het team van Ferrari heeft een moeilijke zaterdag achter de rug, Leclerc eindigt als zevende. Dan blijven Sainz en Ricciardo nog over, Sainz komt niet verder dan P8 en Ricciardo mag morgen starten vanaf P10.

Uitslag kwalificatie:

 1. Bottas
 2. Hamilton
 3. Verstappen
 4. Norris
 5. Albon
 6. Perez
 7. Leclerc
 8. Sainz
 9. Stroll
 10. Ricciardo
 11. Vettel
 12. Gasly
 13. Kvyat
 14. Ocon
 15. Grosjean
 16. Magnussen
 17. Russell
 18. Giovinazzi
 19. Raikkonen
 20. Latifi

 

door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen