Column Amber Brantsen: What if...

rogier-20171004-0325

Zonder fouten maken leer je niks. In dat opzicht is het een goed jaar voor Max Verstappen, die de lastigste race van het seizoen helemaal achteraan moest starten. Toegegeven, na een slechte zaterdag was het hopen dat hij zondag zijn focus weer kon vinden. Hij stelde niet teleur, we zagen Max in optima forma: snel, foutloos, precies en gecontroleerd agressief.

Negende finishen als je als twintigste bent gestart op een circuit dat inhalen eigenlijk niet toestaat is een prestatie van formaat. Max zoekt altijd het positieve in slechte situaties, dus waarschijnlijk gaat hij met een redelijk gevoel richting Canada. Toch is het lastig om niet “what if” te denken.

Prachtige winnaar

Dat Daniel Ricciardo de race wist te winnen met twee versnellingen minder dan de rest mag een wonder heten. Zelfs met zo’n handicap hadden Vettel en Hamilton geen antwoord op de snelheid van de Australiër. Had Verstappen dat wel gehad? Dat denk ik wel. Het had zoveel mooier kunnen zijn voor Nederland. Het is pijnlijk om Max na de race te horen zeggen dat het niet ‘zijn jaar’ is. Het gaat inmiddels niet meer over een race, maar over het hele seizoen. Zuur, maar waar.

Kijk, Ricciardo is natuurlijk een prachtige winnaar. Hoe kun je het de goedlachse Australiër niet gunnen? Een racer eerste klas bovendien. Hij ligt nu derde in het kampioenschap. Die positie kan hij nog best wel eens vasthouden, maar of de Red Bull (en met name de Renault-motor) sterk genoeg is om verder op te klimmen in het kampioenschap? Waarschijnlijk niet. Er zijn te weinig circuits waar de Red Bull het sterkst is. Slecht nieuws dus, ook voor Max.

Montréal

Ondertussen deed Vettel goede zaken voor het kampioenschap door voor Hamilton te finishen. Je kunt zeggen dat Verstappen aardig wat punten heeft weggegooid dit seizoen, maar dat geldt net zo voor Ferrari en Vettel. De veertien punten achterstand op Hamilton hadden er niet hoeven zijn, maar met Vettels tweede plaats van dit weekend blijft hij in de nek van de Brit hijgen.

Op naar Canada. Ik denk meteen terug aan het moment waarop Nico Rosberg een inhaalpoging deed op Max aan het einde van het rechte stuk, maar gedwongen werd zo laat te remmen, dat hij van de baan vloog. Het jaar erna had Max een fantastische start: hij wist drie man in te halen in de eerste paar bochten. Die Max hoop ik in Montréal weer te zien.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden