Cruciale crashes bepalen Moto3-race in Barcelona

180617_CAT_Moto3-crash

Jorge Martin, Aron Canet, Nicolo Bulega, Albert Arenas, Andrea Migno en Jaume Masia: allemaal gingen ze onderuit terwijl ze in de kopgroep reden. Vooraan rijden was niet per se een voordeel in de Moto3-race van de Grand Prix van Catalonië. Het was uiteindelijk Enea Bastianini die er met de winst vandoor ging, voor Marco Bezzecchi en Gabriel Rodrigo.

https://twitter.com/i/status/1008278100214349824

Voor Martin was het de derde DNF in vier races. Hij gooide daarmee niet alleen een mogelijke zege weg – Martin reed samen met Tatsuki Suzuki 3 seconden los – maar ook kostbare punten voor het kampioenschappen. Hij gaf Bezzecchi een voorsprong van 23 punten min of meer cadeau. “Ik heb geluk gehad”, zei Bezzecchi. “Het scheelde niet veel om ik was ook in een crash betrokken geweest. Dit was de moeilijkste race die ik tot nu toe heb gereden. Mijn motor was allesbehalve ok, de banden waren allesbehalve ok en het was levensgevaarlijk in die grote groep. Dat ik tweede ben en een flinke voorsprong heb opgebouwd in het kampioenschap is eigenlijk een wonder.”

Door de vele crashes bleef er in de laatste ronden van de race een groepje van vijf over, waarvan alle vijf de rijders evenveel kans hadden op de overwinning. John McPhee ging aan de leiding de laatste ronde in, maar kwam als vierde over de streep, net voor Tatsuki Suzuki.

180617_CAT_Bastianini
Foto: MotoGP.com

Voor Bastianini - aan het begin van de laatste ronde nog vierde - was het zijn eerste overwinning sinds 2016. “Het werd tijd”, vond hij zelf ook. “Het was zo’n gevaarlijke race met een grote groep. In de laatste ronde heb ik alle risico’s genomen die ik durfde nemen om te voorkomen dat ik in de laatste bocht nog zou worden ingehaald. Het moest en zou – en het is gelukt.”

https://twitter.com/i/status/1008287618386161664

Uit respect voor de vorige week omgekomen 14-jarige Andreas Perez (in de Junior WK-race op het circuit van Barcelona) werd er geen champagne gespoten op het podium.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden