Dakar etappe 11: De 'oranje' etappe van Bernhard ten Brinke

2-3

De koninginnenrit van Belén naar Fiambalá was misschien niet zo zwaar als verwacht maar zorgde wel voor een gedenkwaardig resultaat: Bernhard ten Brinke pakt de dagzege in zijn Toyota Hilux.

Ten Brinke is daarmee de eerste Nederlander die een etappe wint in het autoklassement. Hij houdt eigenhandig de strijd tussen Peugeot en Toyota volledig open. Vier minuten achter hem eindigden drie Peugeots met een vrijwel identieke etappetijd, aangevoerd door Cyril Despres, gevolgd door Carlos Sainz en daarachter Stéphane Peterhansel. Door de kleine onderlinge verschillen in deze etappe blijft de top 5 in het klassement gelijk maar de achterstand van Ten Brinke op de nummer 3, Nasser Al-Attiyah, werd duidelijk kleiner. De overige Nederlanders reden ook een prima etappe waarbij Tim en Tom Coronel eindelijk hun draai hebben gevonden en een keurige 22ste tijd reden.

3-700x468
Ten Brinke viert zijn overwinning met navigator Michel Périn (c) Toyota Gazoo Racing

Team de Rooy leidt truckklassement

Ook bij de trucks is er succes voor de Nederlanders. De Argentijn Federico Villagra, rijdend in een Iveco van Team de Rooy, werd deze etappe tweede, maar neemt in zijn thuisland wel de leiding over in het truckklassement.

Eduard Nikolaev verloor heel veel tijd door lekke banden en daarmee dus de leiding in het klassement. Maar met een achterstand van slechts 1 minuut in het klassement op Villagra belooft het nog een spannende strijd te worden. Verrassende winnaar was Siarhei Viazovich met zijn Maz. De Wit-Rus verstevigt met dit resultaat zijn derde plaats in het klassement.

Er was deze etappe ook een mooie vijfde plaats voor Gert Huzink die zijn tiende plaats in het klassement verstevigt. Ton van Genugten kampte met veel pech. Hij verloor door problemen als gevolg van een ongelukkige landing van een duin ruim twee uur op de winnaar van de etappe en daardoor ook twee plaatsen in het klassement. Van Genugten is nu zevende. Janus van Kasteren is uitgevallen en ook Gerrit Zuurmond lijkt uit de wedstrijd. In beide gevallen gaat het om technische problemen.

Barreda Bort valt uit bij de motoren

Bij de motoren verloor de top van het klassement opnieuw een kanshebber voor de eindzege. De knieblessure die Joan Barreda Bort een paar dagen geleden opliep blijkt te ernstig om nog door te kunnen rijden. Hij lag voor deze etappe tweede in het klassement. Toby Price won de etappe en staat daarmee nu derde in het klassement wat nog wordt aangevoerd door Mathias Walkner. Hij werd echter in deze etappe vijfde en ziet zijn voorsprong op Kevin Benavides, die ook de etappe als tweede finishte, in het klassement kleiner worden. Hans-Jos Liefhebber was de snelste Nederlander. Hij finishte één plaats voor Maikel Smits die nog steeds de beste gekwalificeerde Nederlander is en die nog tijd terug krijgt die hij besteedde aan het helpen van een gecrashte motorrijder.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden