Dakar etappe 13: Bernhard ten Brinke uit de rally

tenbrinke

Op het moment dat de spanning in de rally op zijn hoogtepunt is verdwijnt de een na de andere podiumkandidaat uit de wedstrijd. Niets lijkt zeker in deze Dakar.

Het is de voorlaatste etappe in deze loodzware veertigste Dakar Rally, van San Juan naar Cordoba. Een lange (vrij)dag met een special in twee delen van totaal 369 kilometer die wordt onderbroken door een neutralisatie van maar liefst 385 kilometer.

Drama voor Ten Brinke

Bij de auto’s is het Bernhard ten Brinke die gedurende het eerste deel van de etappe de leiding neemt met in zijn kielzog teamgenoten Giniel de Villiers en Nasser Al-Attiyah. Dan blijkt Peugeot-coureur en nummer twee in het klassement Stéphane Peterhansel te zijn gecrasht tegen een boom. De Fransman kan doorrijden, maar verliest veel tijd en ziet zijn podiumkansen verdampen.

Als Ten Brinke daarna als leider in de etappe de neutralisatie in gaat, heeft de Achterhoeker een virtuele derde plaats in het klassement in handen. Maar al vrij snel in het tweede deel van de etappe begeeft zijn motor het en moet hij noodgedwongen opgeven. Al-Attiyah wint de etappe en stijgt door het wegvallen van Peterhansel naar de tweede plaats in het klassement. De Villiers finisht als tweede en is nu derde in het klassement.

Klassementsleider Carlos Sainz (Peugeot) heeft het rustiger aan gedaan. Hij eindigt twintig minuten achter Al-Attiyah maar heeft nu nog 46 minuten voorsprong in het klassement. Peter van Merksteijn wordt zeventiende en door het uitvallen van Ten Brinke is hij nu de beste Nederlander op de achtste plaats in het klassement. Ook Maik Willems, Erik Wevers en Tim en Tom Coronel zijn in de nacht gefinisht.

Pech voor Team de Rooy

Eduard Nikolaev lijkt een overwinning bij de trucks na de 13de etappe niet meer te kunnen ontgaan. Bij aanvang van de etappe is de voorsprong van de Kamaz-trucker op Federico Villagra in het klassement slechts één seconde en bij het eerste meetpunt in deze etappe rijden de twee titelkandidaten nog exact dezelfde tussentijd. Maar dan krijgt de nummer één van Team de Rooy problemen met de versnellingsbak. Hij verliest veel tijd, maar kan doorrijden tot de neutralisatie. Daar blijken de problemen te groot voor een reparatie en moet ook Villagra de strijd staken. Maurik van den Heuvel is de eerste Nederlander die in het bivak arriveert. Ton van Genugten heeft door problemen met de stuurpomp een loodzwaar laatste deel van de etappe en is pas om vier uur ’s nachts in het bivak.

Walkner op koers bij de motoren

Bij de motoren is Mathias Walkner, na zijn tweede plaats in de rally van 2017, op weg naar de overwinning. Toby Price wint de etappe en doet zijn uiterste best, maar zal waarschijnlijk genoegen moeten nemen met een derde plaats achter Walkner en Kevin Benavides, die ook deze etappe als tweede eindigt en diezelfde positie inneemt in het klassement. Maikel Smits is opnieuw de snelste Nederlander. Hans-Jos Liefhebber is op weg naar een podiumplaats in het kistklassement.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen