Dakar update stage 11: Kansen voor motorrijders

door Tim Koenders
Dakar-Coronel

De elfde stage zou de langste stage van de Dakar worden maar door het weer moest deze worden ingekort. Door het uitvallen van Cornejo Florimo zagen de overige deelnemers weer kansen. Al-Attiyah wist weer wat tijd te winnen en Sotnikov was rustig op weg richting de eindoverwinning.

Motoren

Door het uitvallen van Cornejo Florimo zagen andere deelnemers weer kansen, de verschillen in het klassement waren klein. Benavides nam de leiding van de Chileen over en eindigde de elfde stage als derde. Brabec stond voorafgaand aan de stage op minder dan een minuut op een tweede plaats. De winnaar van vorig jaar kwam tijdens de elfde stage niet verder dan een zesde plaats, hij verloor bijna twaalf minuten op de winnaar. Sam Sunderland stond derde en wilde tijd goedmaken, dat is gelukt want de Brit won de elfde stage. Benavides hield een voorsprong van vijf minuten over in het klassement. Sunderland pakte een plaatsje en stond na afloop van de elfde stage tweede. Brabec stond daar vlak achter, het gat naar de nummer vier was erg groot. Met nog één stage te gaan zijn er nog genoeg mogelijkheden.

Harmsen kwam gewoon weer binnen en deed dit als 65ste. Spierings reed een sterke dag en wist een 22ste tijd te rijden, zelf was hij ook zeer tevreden. “Begin van de week heb ik twee zware crashes van dichtbij gezien, dat staat toch op je netvlies. Sinds de rustdag rijd ik weer ontspannen en gaat het weer zoals het hoort te gaan. Het is niet niks als je iemand levenloos aantreft. Ik heb vandaag lekker gereden, zelfs de stenen zijn echt mijn vrienden geworden.”

Auto’s

Bij de auto’s was het na tien etappes een echte tweestrijd tussen Peterhansel en Al-Attiyah. In de elfde stage werd dit nog een keer duidelijk. De mannen sloten de dag af als eerste en tweede. Ditmaal was Al-Attiyah net iets sneller dan de Fransman. De Toyota coureur was anderhalve minuut sneller en kwam wat dichterbij in het klassement. Hij zal in de laatste stage nog een kwartier goed moeten maken om kans te maken op de eindoverwinning.

The Beast kwam ook goed door de elfde stage, Tim en Tom Coronel eindigden als 28ste. Tim was na afloop erg tevreden over het parcours. “Je merkt de laatste drie dagen dat het echte etappes zijn. We zijn op plekken geweest waar nog nooit iemand is geweest, het was gewoon genieten.” Tom was na een lange dag het gezoem van de motor wel een beetje zat. “Het was heel moeilijk met navigeren maar het ging goed. We hebben ons twee keer laten verrassen maar Tim ving dat goed op.”

Trucks

Macik wist al twee stages op rij te winnen, helaas voor hem kwam hier geen derde achteraan. Hij moest in de elfde stage genoegen nemen met de vijfde plaats. Sotnikov, de leider in het klassement, eindigde niet in de top drie. De Rus verloor ruim zes minuten en eindigde als vierde. De winnaar van de elfde stage was Shibalov. De voorsprong van Sotnikov bedroeg na afloop van de elfde stage nog steeds veertig minuten.

In de elfde stage wisten twee Nederlanders in de top tien te rijden. Pascal de Baar eindigde als negende en Martin van den Brink sloot de dag als tiende af. De overige Nederlanders stonden iets verder naar achteren in vergelijking met andere dagen. William de Groot kwam als 14de over de finish. Na veel goede dagen moest William van Groningen in de elfde stage genoeg nemen met een 20ste plaats. Mitchel van den Brink reed gewoon zijn eigen tempo en kwam als 22ste binnen.

door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden