Dakar update stage 6: Geluk en pech liggen dicht bij elkaar

door Julia Onclin
05121004_EVA_3143_4800-3194-rgb

De zesde etappe van de Dakar, die op vrijdag verreden werd, was er eentje vol zand. Waar sommige rijders bijzonder goed uit de verf kwamen, zoals Carlos Sainz, moesten anderen noodgedwongen de handdoek in de ring gooien. Zo ook de Nederlander Erik van Loon, die door technische problemen uitviel. 

Motoren

De zesde etappe van de motoren werd op de vrijdag iets ingekort. De rijders hadden aangegeven dat de lange etappe van de dag ervoor erg zwaar was geweest, waarop de organisatie besloot de zesde etappe korter te maken. In plaats van 448 km moesten de rijders nu 'nog maar' 348 km afleggen. Tevens werd de start twee uur uitgesteld.

Uiteindelijk was het de Spanjaard Joad Barreda die met zijn Honda de etappe won. Achter hem werden Ross Branch (Yamaha) en rookie Daniel Sanders (KTM) tweede en derde. Toby Price kwam als zevende over de finish en gaat daarmee weer aan de leiding in het algemeen klassement.

De Nederlander Paul Spierings finishte etappe zes als 26ste, daarmee staat hij op een 33ste plek in het algemeen klassement. Olaf Harmsen kwam als 64ste over de finish en staat nu op de 70ste plek in het algemeen klassement.

"Het was best een zware dag met veel duinen en hier en daar een steen. In het begin ging het niet heel lekker en had ik niet echt het vertrouwen. Toen kwam Rachid voorbij, daar heb ik eerder een training mee gevolgd, en hij rijdt enorm goed in de duinen. Ik heb de mazzel gehad dat ik de hele dag aan zijn kont geplakt heb gezet", vertelt Harmsen lachend.

Auto's

Bij de auto's was het Carlos Sainz die er met de winst vandoor ging. De Spanjaard en zijn navigator Lucas Cruz beleefden een foutloze dag waarop alles meezat. Bij elk tussenpunt liet het tweetal de snelste doorkomsttijd achter hun naam noteren. Ze kwamen tevens als snelste aan bij de finish gevolgd door Yazeed Al Rajhi die op vier minuten afstand tweede werd.

Voor wie de vrijdag een stuk minder soepel verliep was Sebastien Loeb. Hij kreeg al vrij aan het begin van de etappe te maken met een kapotte wielophanging die hem enorm veel tijd kostte. Ondanks dat waren de problemen van Loeb nog lang niet zo groot als die van de Nederlander Erik van Loon.

Van Loon kreeg te maken met technische problemen en kon pas na zo'n vier uur sleutelen zijn weg vervolgen. Toch duurde ook die wederopstanding niet lang, want even later moest de Nederlander toch de handdoek in de ring gooien.

In het algemeen klassement leidt nog altijd Stephane Peterhansel. Tom en Tim Coronel waren de best presterende Nederlanders op vrijdag. Zij finishten als 37ste. "Vandaag was een goede Dakardag. Gisteren (etappe 5 red.) was een hele heftige, je vraagt je dan echt af wanneer de duinen een keer ophouden. Ze begonnen echt pijn te doen zoveel klappen iedere keer. Vandaag vond ik ook wel zwaar, maar wat minder zwaar dan gisteren."

Trucks

De zesde etappe leverde bij de trucks een volledig Russisch podium op. Airat Mardeev kwam als eerste over de finish gevolgd door Sotnikov en Shibalov. In het algemeen klassement leidt Sotnikov. Shibalov en Mardeev hebben de tweede en derde plek in handen.

Van alle Nederlanders presteerde Martin van den Brink het beste. Hij finishte als achtste gevolgd door Pascal de Baar.

 

door Julia Onclin

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen