Dakar update stage 7: Eerste deel marathonetappe

door Tim Koenders
Coronel-dakar-7

De deelnemers hebben een dagje rust achter de rug en mogen direct weer aan de bak. De zevende stage is het eerste gedeelte van een marathonetappe. De rijders zullen dus iets voorzichter moeten zijn en mogen geen fouten maken.

Motoren

Branch stond vierde in het klassement maar kwam in de zevende stage ten val. Hij moest zijn motor repareren en verloor erg veel tijd. Ricky Brabec won de zevende stage. Hij was ruim twee minuten sneller dan Cornejo Florimo, de Chileen werd tweede maar reed precies snel genoeg. Hij werd de nieuwe leider in het klassement met één seconde voorsprong op Toby Price.

Spierings werd tijdens de zevende stage 34ste en liet weten dat hij het een mooie dag vond. “In het eerste gedeelte waren er mooie duinen, het had een beetje geregend waardoor de duinen erg hard waren. Het tweede gedeelte was erg snel met veel stenen dus daar liet ik het tempo een beetje zakken.” Olaf Harmsen eindigde de zevende stage als 71ste. Olaf had een minder fijne dag achter de rug. “Er was geen moment om even te rusten, op een gegeven moment reden we weer in een groepje wat erg fijn was. Ik kom een bocht uit en de achterkant breekt uit en ik vlieg van mijn motor af. Daarna heb ik gewoon een stuk langzamer gereden.”

Auto’s

De toppers zaten erg dicht bij elkaar tijdens de zevende stage. Peterhansel wist weer wat tijd te winnen op Al-Attiyah. De Fransman breidde zijn voorsprong met twee minuten uit en heeft de leiding met een kleine acht minuten voorsprong in handen. Peterhansel was niet snel genoeg voor de overwinning, Al Rajhi won in eigen land.

Tim en Tom Coronel zijn de enige overgebleven Nederlanders bij de auto’s, zij eindigden de zevende stage als 25ste.  Tim liet weten dat hij het een fantastische route vond. “Vanochtend was het wel even zwaar, ik maakte me even zorgen om het verbruik van de auto. Uiteindelijk hebben we het gewoon gehaald. We hebben alles gehad vandaag, eigenlijk ging het gewoon heel lekker.”

Trucks

Bij de trucks was het vanaf begin af aan éénrichtingsverkeer. Sotnikov pakte de leiding en maakte verder geen fouten. Ook in de zevende stage liep alles volgens plan. De Rus won zijn vijfde stage deze Dakar en stond na afloop van de zevende stage op ruim driekwartier voorsprong aan kop van het klassement.

Bij de Nederlanders was het geen goede dag voor de Baar. Hij had een probleem met zijn rechter achterband en verloor erg veel tijd. Hij eindigde de stage uiteindelijk als zestiende. Van den Brink reed een erg goede dag, hij eindigde als zevende. Martin liet weten dat het een mooie maar lastige special was. “We hebben geen problemen gehad en kwamen dus mooi op tijd binnen.” William van Groningen reed een supersterke stage, hij moest als laatste vertrekken maar kwam als twaalfde binnen. “We hadden voor de Dakar nog geen meter gereden met deze truck. Gedurende de Dakar leer je de truck steeds beter kennen, dan schuif je langzaam naar voren.”

door Tim Koenders

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden