Dakar update stage 9: Einde Dakar voor Toby Price

door Tim Koenders
Coronel-Dakar

De negende stage van de Dakar zal de boeken in gaan als de dag dat Toby Price uitviel. Cornejo Florimo breidde zijn voorsprong uit, Peterhansel reageerde op de aanval van Al-Attiyah en Macik wist Kamaz te verslaan.

Motoren

Toby Price stond voorafgaand aan de negende stage op plaats twee in het klassement. Tijdens die negende stage ging het helemaal mis, hij kwam ten val en brak zijn sleutelbeen. Price was niet de enige topper die de finish niet wist te halen, Ross Branch zal de Dakar van 2021 ook niet uitrijden. Cornejo Florimo kon, mede door het uitvallen van Price, zijn voorsprong verder uitbreiden. Kevin Benavides was de winnaar van de negende stage en schoof op naar de tweede plaats in het klassement, hij zal nog ruim tien minuten goed moeten maken op de Chileen om mee te kunnen doen voor de eindoverwinning.

Spierings kwam na zes en een half uur gereden te hebben binnen als 37ste. Olaf Harmsen sloot de negende stage af als 61ste. Harmsen liet weten dat hij nog nooit zo'n zware dag beleefde. “Er was ontzettend veel stof waardoor je niks meer kon zien. De stenen gaan me inmiddels wel goed af maar het stof is gewoon erg lastig. Je gaat van je gas af omdat je niets kan zien totdat je eigenlijk stilstaat maar dan komen de volgende deelnemers alweer voorbij.”

Auto’s

In de achtste stage opende Al-Attiyah de aanval op Peterhansel. Tijdens de negende stage liet Peterhansel merken dat er weinig te halen viel. De Fransman domineerde de stage en finishte twaalf minuten voor de rest van het veld. Al-Attiyah werd nog tweede maar verloor veel tijd. Zijn achterstand in het klassement liep op tot zeventien minuten en vijftig seconden. Sainz, de nummer drie in het klassement, wist niet bij de eerste tien te eindigen. Gelukkig voor hem was het gat naar de nummer vier in het klassement groot genoeg om in de top drie te blijven staan.

Voor de derde dag op rij eindigden Tim en Tom Coronel als 25ste. Tim liet weten dat het een dag was waar je eigenlijk alleen maar fouten kon maken. “Door het stof moest je risico’s nemen die je eigenlijk niet wil nemen. Wij hebben in ieder geval geen fouten gemaakt.” Ook Tom was erg positief na afloop van de negende stage. “Door het stof reden we dertig op plekken waar we normaal gesproken honderdzestig rijden. We kunnen door slim te zijn nog mensen inhalen, niet op snelheid.”

Trucks

Kamaz was de eerste dagen onbereikbaar voor de rest van het veld. Tijdens de negende stage kwam hier verandering in. Martin Macik won de negende stage voor Big Shock Racing. Mardeev werd tweede en was tien seconde sneller dan Sotnikov, die gewoon de leiding in het klassement in handen hield. Macik was ruim twee minuten sneller dan de favorieten voor de eindoverwinning.

Zoals bijna iedere dag zijn de Nederlanders net buiten de top tien te vinden. William van Groningen eindigde de negende stage als vijftiende, Pascal de Baar was net iets sneller. William de Groot reed een erg sterke stage en sloot de dag af als twaalfde. Beste Nederlander was wederom Martin van den Brink. Van den Brink was weer snel onderweg en wist zijn truck op plaats zeven te zetten. Van den Brink had zelf het idee dat het nog wel sneller had gekund. “Gisteren hebben we een aardige klap gemaakt dus hebben we vandaag op tachtig procent moeten rijden. Ik wilde voor de top drie gaan maar toen ik aanzette gaf Wouter aan dat het niet ging. Uiteindelijk was het alsnog genoeg voor een zevende plek.”

door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen