Dani Pedrosa maakt afscheid bekend

180712_Pedrosa_afscheid

Dit seizoen is het laatste jaar van Dani Pedrosa in de MotoGP. De Repsol Honda-coureur maakte vandaag op de Sachsenring in Duitsland bekend dat hij aan het einde van het seizoen stopt. “Het is een moeilijke beslissing geweest, waar ik lang over heb nagedacht en die me zwaar valt, maar het is goed zo.”

Praten over zijn mooiste momenten in zijn lange en zeer succesvolle carrière viel de 32-jarige Spanjaard zwaar. Een brok in zijn keel en tranen in zijn ogen belemmerden hem bijna om te spreken.

https://twitter.com/MotoGP/status/1017419535660417026

“Ik heb zo’n mooie carrière gehad. Racen was een jongensdroom voor me en ik heb veel meer bereikt dan ik voor mogelijk had gehouden. Ik heb dertien jaar in de MotoGP voor het belangrijkste en meest succesvolle team gereden en daarmee heb ik prachtige dingen meegemaakt. Ik heb ook moeilijke periodes doorgemaakt, maar het team en mijn familie waren er altijd voor me. Daar ben ik dankbaar voor en trots op.” Na afloop van zijn aankondiging kreeg Pedrosa een staande ovatie van de media.

180712_Pedrosa_Motegi2015-e1531410502390
Een van zijn grootste overwinningen behaalde Pedrosa in Japan in 2015. Foto: MotoGP.com

Eerder al werd bekend dat Pedrosa na achttien jaar afscheid zou nemen van Honda. Hij had op dat moment zelf eigenlijk al besloten dat hij zou stoppen, maar toen diende zich ineens de mogelijkheid aan om bij het nieuwe team Petronas Yamaha te gaan racen. “Ik wilde die deur niet meteen dichtgooien, want het was een mooie optie, die ik serieus heb overwogen. Maar op deze leeftijd nog eens helemaal opnieuw beginnen bij een ander merk en een ander team: ik geloof niet dat ik dat nog moet doen. Ik realiseerde me ook dat het nooit meer zo goed kan worden als het is geweest. Wat ik in de toekomst ga doen, of ik in een andere rol bij de sport betrokken blijf, weet ik nog niet. Daar ga ik eens rustig over nadenken.”

In Valencia, de laatste race van het seizoen, wordt Pedrosa toegevoegd aan de MotoGP Hall of Fame. Zijn collega's/rivalen waren lovend over Pedrosa; een van de weinige coureurs die nooit betrokken is geweest in welke controverse dan ook. "Hij heeft zijn lijf vaak tegen zich gehad - als hij een kop groter en iets zwaarder was geweest, was hij zeker een paar keer wereldkampioen geweest", sprak Valentino Rossi.

"Op goede dagen is Dani onverslaanbaar", stelde Marc Marquez, Pedrosa's teamgenoot. "Dani is de beste teamgenoot die ik me had kunnen wensen. Ik heb zoveel van hem geleerd toen ik net begon in de MotoGP. Hij heeft veel betekend voor Honda. Als iemand het had verdiend om wereldkampioen te worden, is hij het."

180712_Pedrosa_Assen2002
Pedrosa behaalde zijn eerste overwinning in de TT van Assen in 2002. Foto: MotoGP.com

Pedrosa’s internationale carrière begon in 2001 in de 125cc. Als rookie behaalde hij twee podiumplaatsen en eindigde hij op de achtste plaats. Het jaar erna behaalde hij in de TT van Assen zijn eerste Grand Prix-overwinning. Sindsdien behaalde hij elk seizoen minstens één overwinning en daarmee is hij de enige nog actieve coureur die dat heeft gepresteerd. In totaal behaalde Pedrosa tot nu toe 153 podiumplaatsen en 54 overwinningen. Na wereldtitels in de 125cc en 250cc finishte hij elk jaar in de top 6, werd drie keer tweede en drie keer derde, maar nooit wereldkampioen in de koningsklasse.

Pedrosa werd vaak geplaagd door blessures. Vrijwel elk jaar miste hij daardoor wedstrijden. Daardoor en door zijn fragiele lichaamsbouw werd hij nooit wereldkampioen.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden