Dani Pedrosa neemt afscheid als MotoGP Legend

181115_VAL_Pedrosa

Aan de vooravond van zijn laatste optreden als MotoGP-coureur is Dani Pedrosa opgenomen in de MotoGP Legends Hall of Fame. In Valencia kreeg Pedrosa van Dorna-directeur Carmelo Ezpeleta en FIM-voorzitter Vito Ippolito de onderscheiding omgehangen. Ook kreeg hij een onderscheiding van het circuit Ricardo Tormo waar hij de meest succesvolle coureur van de afgelopen twintig jaar was met twaalf podiumplaatsen, waarvan zeven overwinningen.

Het was ook in Valencia waar hij in 2001 zijn eerste podiumplaats behaalde en waar hij zijn (waarschijnlijk) laatste overwinning behaalde, exact een jaar geleden. Zondag is de laatste kans om nog een keer op het podium te komen. Dat is wat hij het meeste zal missen: “Het gevoel van voldoening als je op het podium staat, die beloning voor alles wat je ervoor over hebt gehad.”

https://twitter.com/i/status/1063090828556595200

Na achttien jaar Grand Prixs neemt Dani Pedrosa zondag afscheid van de MotoGP. Hij blijft wel bij de sport betrokken: volgend jaar is hij testcoureur voor KTM, maar hij zal geen wedstrijden meer rijden. Sinds hij in 2001 debuteerde in de 125cc-klasse, behaalde Pedrosa drie wereldtitels (1x 125cc, 2x 250cc), 54 Grand Prix-zeges (de eerste in Assen in 2002), 52 tweede plaatsen en 47 derde plaatsen. Met die 153 podiumplaatsen is de Spanjaard een van de succesvolste coureurs uit de geschiedenis.

Wereldkampioen in de MotoGP werd hij nooit. “Toen ik vanuit de 250cc overstapte naar de zwaarste klasse in 2006 wist ik dat het moeilijk zou worden”, blikte Pedrosa terug. “Ik wist dat mijn lengte en gewicht het extra moeilijk zouden maken. Het was dan ook een aangename verrassing dat ik in mijn eerste race al op het podium stond en dat ik in mijn vierde optreden in de MotoGP een wedstrijd won. Dat eerste seizoen behoort tot mijn beste herinneringen.”

De beslissing om te stoppen kwam niet uit de lucht vallen. Al aan het begin van het seizoen liet Pedrosa doorschemeren dat het eigenlijk wel genoeg was geweest, maar pas kort voor de zomerstop hakte hij definitief de knoop door. “Het is geen beslissing die je licht neemt”, vertelde hij. “Ik ben hier opgegroeid. De helft van mijn leven heb ik hier doorgebracht. Maar het was ook niet de eerste keer dat ik de overweging maakte. In 2011 en het begin van 2012 heb ik ook al serieus overwogen om te stoppen, toen ik een ernstige blessure had waarvan ik maar moeilijk herstelde. Ik heb zeven, acht maanden geworsteld met die blessure en dan is het moeilijk om de motivatie terug te vinden. Op dat soort momenten denk je aan stoppen. Ik ben blij dat ik het toen niet heb gedaan, want 2012 was mijn beste seizoen, waarin ik maar net de wereldtitel heb gemist.”

https://twitter.com/i/status/1063087336743936000

Hoewel de beslissing al een tijdje terug werd genomen en Pedrosa er volledig achter staat, is het een emotioneel en vooral vreemd moment, vindt hij. "Ik weet niet goed wat ik voel. Het is onwerkelijk, alsof het niet echt is. Ik zou de tijd stop willen zetten, want het is alsof het door mijn vingers glipt. Ik denk dat het na dit weekend, als ik terugkijk op alles, pas echt binnenkomt."

In de persconferentie die volgde haalden collega-coureurs Marc Marquez, Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Alex Rins en Alvaro Bautista herinneringen aan Pedrosa op (vanaf ongeveer 9 min).

https://twitter.com/MotoGP/status/1063105246073765888

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden