Abt gediskwalificeerd in virtuele Formula E-race, Rowland wint

Formula-E

De vijfde ronde van de ABB Formula E Race at Home Challenge is gewonnen door Oliver Rowland. De Nissan e.dams-rijder bleef Stoffel Vandoorne voor. Daniel Abt en Lorenz Hoerzing werden beiden gediskwalificeerd na valsspel.

Oliver Rowland wist door een mooie dubbele inhaalmanoeuvre de race te winnen op het virtuele circuit van Tempelhof Airport in Berlijn. Uitgerekend tijdens de Duitse race werd de Duitse hegemonie doorbroken. In alle races voordien wist een Duitser als eerste over de streep te komen. Pascal Wehrlein blijft wel de leider in het klassement.

Oliver Rowland is in zijn nopjes met zijn overwinning. "Ik ben wat ongelukkig geweest in de laatste weken, dus ik wilde nu vooral uit de penarie blijven. Maar toen ze voor mij begonnen te vechten, heb ik direct de mogelijkheid gepakt toen die zich aandiende." In de rondjes daarna werd het nog wel spannend tussen hem en Vandoorne. "Ik was wel bezorgd, omdat Stoffel (Vandoorne) zo snel was. Ik moest perfect rijden en was in de laatste rondjes heel neruves. Ik was in die laatste rondjes vooral bezig om kalm te blijven."

Diskwalificaties
Daniel Abt en Lorenz Hoerzing werden na afloop gediskwalificeerd wegens valsspel en raakte al zijn punten in het klassement kwijt. Abt eindigde als derde tijdens de race, maar bleek achteraf helemaal niet zelf gereden te hebben. Een professionele simracer had zijn plaats ingenomen. Vandoorne uitte tijdens zijn race al zijn twijfels over de deelname van Abt.

De Audi-coureur moet als gevolg van zijn bedrog een donatie van €10.000 doen aan een goed doel. Daarnaast is Lorenz Hoerzing als gevolg van Abts valsspel uitgesloten van verdere deelname aan de Race at Home Challenge. Lorenz komt uit voor het Audi klantenteam.

Abt zegt in een verklaring spijt te hebben van zijn overtreding. "Ik wil mijn verontschuldigingen aanbieden aan de Formula E, alle fans, mijn team en collega's, omdat ik hulp van buitenaf heb ingeroepen tijdens de race op zaterdag. Ik heb het niet zo serieus genomen als ik had moeten doen. Het spijt me zeer, omdat ik weet hoeveel werk de Formula E-organisitie in dit project heeft gestopt. Ik ben mij bewust dat mijn overtreding een bittere nasmaak heeft, maar het had geen slechte bedoelingen. Natuurlijk ga ik akoord met de diskwalificatie. Daarnaast zal ik €10.000 doneren aan een goed doel."

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen