Daniel Ricciardo ontsnapt aan straf na kwalificatie Abu Dhabi

2021AbuDhabiGrandPrixSaturdayGP2122_104526125A8316

Daniel Ricciardo reed naar de tiende startplek tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Abu Dhabi. Nog even moest de Australiër in spanning afwachten, want hij moest zich na de sessie melden bij de stewards voor het ogenschijnlijk hinderen van Fernando Alonso in Q1. De Spanjaard viel daardoor uit in het eerste deel van de kwalificatie. Uiteindelijk hebben de stewards beslist dat Ricciardo er zonder straf vanaf komt en hij zal de race gewoon vanaf P10 aanvangen.

Hoewel teamgenoot Lando Norris naar een verrassende derde startplaats reed, bleef Ricciardo steken op de tiende stek. Na de kwalificatie zag Jack Plooij dat teambaas Andreas Seidl op Ricciardo af kwam en hem leek te feliciteren. Dat zat toch wat anders legde de McLaren-coureur voor de camera van Ziggo Sport uit. "Andreas feliciteerde me dat ik de laatste kwalificatie van het jaar had doorstaan met een zucht van opluchting", lachte Ricciardo.

"Natuurlijk ben ik niet helemaal blij met het resultaat. Tiende terwijl je ziet dat Lando P3 gehaald heeft", ging de Australiër verder. Hij verklaarde dat hij met de nieuwe banden helaas weinig kon uithalen. "Er is vast iets wat ik gemist heb en waarin ik tekort gekomen ben. Ik zal de data van Lando bestuderen en kijken waar ik het verloren heb."

Daniel Ricciardo / McLaren / Abu Dhabi / 2021
Foto: McLaren Media Centre

Op het moment van het interview met Plooij was Ricciardo under investigation bij de FIA voor het vermoedelijk ophouden van Alonso in Q3. Na gesprekken met Alonso, Ricciardo en teamleden en het bestuderen van videomateriaal, teamradio's en telemetrie hebben de stewards besloten geen straf uit te delen.

Verklaring FIA

De verklaring van de FIA was dat het incident gelijkenissen had met andere incidenten in de kwalificatie zoals tussen Sebastian Vettel en Pierre Gasly, en Esteban Ocon en Sebastian Vettel. De meeste auto's reden erg langzaam in hun opwarmronde, waardoor er een groot verschil ontstond in snelheid tussen hen en de coureurs in de snelle ronden. Hierdoor ontstonden situaties waarbij een langzaam rijdende coureur voor een coureur in een snelle ronde terechtkwam. Dit zagen de stewards niet zozeer als hinderen en al helemaal niet als onnodig ophouden van een concurrent.

Daarnaast speelde in het geval van Ricciardo mee dat Alonso 41 seconden achter Ricciardo zat bij het uitkomen van bocht 14 en dat Ricciardo onderdeel was van een "ketting" van langzaam rijdende auto's, als het gevolg van dubbel gele vlaggen in bocht 14. Hierdoor wist Alonso het gat naar Ricciardo snel te dichten voor bocht 16. De stewards verklaren dat er weinig aan te doen was vanuit de positie van Ricciardo om te voorkomen dat hij invloed zou hebben op de rondetijd van Alonso.

Verbetering in 2022 met volgen van auto's

Op de vraag of er wat moet veranderen volgend jaar met betrekking tot het vele verkeer in de kwalificatie gaf Ricciardo aan dat het echte probleem is hoe langzaam er gereden wordt in de outlaps. "Je komt dan in een treintje te zitten. Ik heb in bijna elke kwalificatie dit jaar wel eens naar neutraal moeten terugschakelen, omdat er auto's stoppen om een gat te creëren." Ricciardo hoopt dat met de komst van de nieuwe auto's van 2022 dit probleem zal oplossen. "Hopelijk kunnen die auto's wat beter volgen en zijn zulke gaten niet nodig, dat is op dit moment het grootste probleem."

Lees ook: Charles Leclerc: “Verloor alles in laatste sector”

Lees ook: Fernando Alonso: “Minimaal twee coureurs verdienen straf”

Lees ook: “Ross Brawn en Pat Symonds verlaten F1 in 2022”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen