De laatste overwinning van Williams

09 mrt 2020
Pastor_Maldonado_2012_Malaysia_FP1

Het seizoen 2019 was het slechtste Formule 1-seizoen uit de geschiedenis van Williams. Dit jaar is het Britse team beter voorbereid dan vorig jaar, maar naar alle waarschijnlijkheid zal het team ook dit seizoen niet de prestaties van weleer evenaren. De laatste overwinning van Williams stamt uit 2012. Toen werd de Spaanse Grand Prix gewonnen door de vandaag jarige Pastor Maldonado. De 35e verjaardag van de Venezolaanse coureur is een goed moment om terug te blikken op zijn enige, en Williams laatste overwinning.

Maldonado kwalificeerde zich als tweede op het Circuit de Barcelona-Catalunya, maar werd gepromoveerd naar polepositie nadat Lewis Hamilton een gridstraf ontving. De Brit moest achteraan starten, omdat zijn McLaren te weinig benzine aan boord had. Door de gridstraf van Hamilton schoof Fernando Alonso op naar de tweede startplek. De Ferrari-coureur vormde samen met Maldonado de eerste startrij.

Deze twee coureurs gingen op de zondag de strijd om de winst met elkaar aan. Alonso startte iets beter dan Maldonado, waardoor hij de Venezolaan in bocht 1 kon inhalen. De Spanjaard vergrootte gedurende de eerste fase van de race zijn voorsprong op de Williams-coureur. Maldonado kwam twee ronden eerder binnen dan Alonso tijdens de tweede ronde pitstops. Mede dankzij achterblijver Charles Pic, die Alonso enige tijd ophield, wist de Williams de Ferrari in te halen. De Venezolaan had een redelijke voorsprong op de Spanjaard, maar zag deze snel afnemen. Alonso was namelijk iets sneller, en beperkte het gat tot zes seconden.

Het gat tussen de leider en de nummer twee werd gehalveerd tijdens de laatste pistopsessie, doordat het linker achterwiel niet soepel werd verwisseld. Alonso zat nu vlak achter de Williams, en probeerde in te halen. Hoewel Maldonado de race leidde, leek het zeer onwaarschijnlijk dat hij de race ging winnen. De veel meer ervaren Alonso zat namelijk nog steeds vlak achter hem, en Lotus Renault-coureur Kimi Räikkönen liep met verse banden zeer snel in op de twee kemphanen. Door de snelheid van Räikkönen besloot de Ferrari-coureur de aanval op de Williams te staken om zo de tweede plek te verdedigen. Dit betekende dat Maldonado met een voorsprong van drie seconden zijn eerste en enige Formule 1-overwinning behaalde.

De eerste overwinning van Maldonado was tevens de eerste overwinning van Williams sinds Juan Pablo Montoya in 2004 de Braziliaanse Grand Prix won. De winst in Spanje was uiteindelijk het enige podium van Williams in het seizoen 2012, en is tot op de dag van vandaag de laatste winst van het team.

09 mrt 2020

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen