De Rooy tweede, Van den Brink over de kop

SS2-VANGENUGTEN.1120

Ton van Genugten moest al snel in de tweede etappe van de Dakar Rally zijn tweede plaats in de truckrace opgeven. Op ongeveer 50 km in de 342 km lange proef tussen Pisco en San Juan de Marcona schoot de motorkap van de Iveco tegen de voorruit. Petronas Team De Rooy Iveco-teamgenoten Gerard de Rooy en Federico Villagra konden Van Genugten daardoor passeren. Dat leverde De Rooy een prima tweede plaats op, en Villagra de vierde. Van Genugten verloor tien minuutjes en werd vijfde. Maurik van den Heuvel maakte een indrukwekkende opmars van de achttiende naar de achtste plaats.

De kapotte voorruit van Van Genugten was kinderspel vergeleken bij de schade aan de Renault van Martin van den Brink. Die sloeg in de duinen vier keer over de kop. De bemanning bleef ongedeerd. Met aanzienlijke schade aan onder meer beide assen kon Van den Brink na ruim twee uur oponthoud wel verder rijden, maar of hij de Dakar kan vervolgen is nog maar de vraag.

https://twitter.com/MammoetRally/status/1082730304564092928

Bij Team De Rooy zat het probleem in de motorkappen op de neuzen van de Iveco’s. Die zijn van een nieuw model en lopen net iets verder door tegen de de voorruit. In de eerste etappe kreeg ook Federico Villagra daar al mee te maken. “Nadat ik de eerste scheur had, kwam de motorkap nog een keer tegen de ruit aan. Met een keer hard remmen hebben we het raam eruit getikt”, vertelt Van Genugten direct na de finish. “Het was eigenlijk best lekker rijden zonder raam. Lekker koel. Gelukkig zaten we tussen de motorrijders en een paar ssv’s, dus was er niet veel stof.”

Door de vertraging van Van Genugten konden eerst Villagra en daarna De Rooy hem voorbij. Niet lang nadat De Rooy Van Genugten was gepasseerd, haalde hij ook zijn Argentijnse teamgenoot in, zodat er een complete Iveco-trein ontstond die jacht maakte op de Kamaz van Eduard Nikolaev. Die was echter al zover uitgelopen, dat hij niet meer bij te halen was en onbedreigd naar zijn tweede dagzege kon opstomen. De Rooy kon met vrij baan voor zich de snelheid er goed in houden. “Ik heb lekker gereden”, vond hij. “De vering was niet ideaal; iets te zacht. Daardoor sloeg de auto een paar keer door de vering bij afdalingen.”

Daar waren er nogal wat van in de zeer gevarieerde proef, met duinen en slingerende zandpaden. “Ook een stuk met smerige knippen: terrein waar Kamaz traditioneel goed is”, analyseerde De Rooy. “Daar hebben ze het gewonnen vandaag. In het laatste stuk voor de finish zaten nog een paar gemene afstappen waar het goed fout kon gaan, maar als je goed oplette, was er niks aan de hand.”

In het klassement bezet Van Genugten nu de vijfde plaats op 10.35 van Nikolaev. De Rooy staat tweede op 4.23 van de Rus. Villagra komt op de derde plaats op 7.23. Maurik van den Heuvel sloot de tweede dag af op de tiende plaats algemeen.

Meer verhalen uit de Dakar Rally, interviews met de Nederlandse deelnemers, foto's en een liveblog met updates rechtstreeks uit de rally kun je vinden op Rallymaniacs.com 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden