Die ene keer: Pastor Maldonado wint de Grand Prix van Spanje

images_Formule1_2015_nieuws-okt_Pastor_Maldonado_Lotus_F1_Team_US_Grand_Prix_2015

De Formule 1 halen is voor vele jonge coureurs een droom. Maar als je eenmaal in de koningsklasse van de autosport zit, dan jaag je je volgende doel na: een overwinning behalen. En dat dat niet voor iedereen is weggelegd blijkt wel: er zijn 108 verschillende Grand Prix winnaars in de historie van de Formule 1. Voor een aantal coureurs bleef het bij die ene keer. Deze keer: Pastor Maldonado, die in 2012 de Grand Prix van Spanje op zijn naam schreef.

Niet onomstreden

Pastor Maldonado wordt op 9 maart 1985 geboren in het Venezolaanse Maracay. Hij maakt in 2003 zijn opwachting in de Italiaanse Formule Renault en maakt in de jaren daarop gestaag vorderingen door de junioren klassen in Europa.

De Venezolaan is echter niet onomstreden. Tijdens de vrije training in de World Series by Renault race in Monaco rijdt Maldonado bijna een marshall aan. Hij wordt voor negen races geschorst. De Automobile Club Monaco besloot zelfs dat Maldonado nooit meer mag racen in de straten van het Vorstendom. In de GP2 wordt hij gediskwalificeerd vanwege zijn rijgedrag tijdens de race in Silverstone in 2008. Met het winnen van het GP2 kampioenschap in 2010 bij Rapax verdient Maldonado echter toch een stoeltje bij Williams, gesteund door de oliedollars van persoonlijke sponsor PDVSA.

From zero to hero

Williams is dan al lang niet meer het topteam dat het in de jaren ‘90 en ‘00 was. In zijn debuutseizoen in 2011 weet Maldonado alleen in België een punt te scoren. Ook in de Grand Prix van Australië van 2012 maakt Maldonado zijn reputatie als brokkenpiloot waar. In kansrijke positie voor een berg aan punten rijdt hij zijn Williams in de laatste ronde van de race de muur in.

Maar in Spanje keert het tij voor Maldonado. Als donderslag bij heldere hemel zit Williams er plots goed bij in Barcelona. De Venezolaan kwalificeert zich als tweede, maar wordt na diskwalificatie van Lewis Hamilton tot pole sitter gepromoveerd. Ferrari coureur Fernando Alonso vergezelt hem op de eerste startrij. Lotus coureurs Grosjean en Räikkönen delen de tweede startrij.

Maar kan dit sprookje een vervolg krijgen op zondag? Dat is de vraag die leeft op de paddock en onder de fans. Een Williams op het hoogste treetje van het podium. Dat was sinds de overwinning van Juan Pablo Montoya in 2004 in Brazilië niet meer gebeurd.

Het onmogelijke blijkt mogelijk

Zondag 12 mei 2012. De lichten springen om 14.00 uur lokale tijd op groen. Maldonado weet niet te profiteren van zijn pole position, want hij ziet Alonso direct na de start langszij komen. De Spanjaard weet de Williams coureur echter niet af te schudden. Terwijl Maldonado voor de undercut kiest en een geweldige outlap rijdt, verliest Alonso kostbare tijd bij het inhalen van de achterblijvers. Als de Ferrari coureur de pits uit komt ziet hij de Williams voor zich rijden. De tweevoudig wereldkampioen doet er alles aan om Maldonado bij te halen, maar slaagt daar niet in. Maldonado pakt het zwart-wit geblokt met 3 seconde voorsprong. Het onmogelijke is gebeurd. Williams wint na meer dan acht jaar weer een race. En het is nota bene Pastor Maldonado die dat resultaat weet te behalen.

Nasleep

Midden tijdens het feestgedruis ontstaat er na afloop van de race plots paniek in de pitbox van Williams. Aan de achterkant van de garage is brand ontstaan. 31 Medewerkers raken gewond, waarvan een aantal in het ziekenhuis moet worden behandeld. Zo eindigt de heugelijke dag toch nog met een flinke sisser.

Dichte geldkraan

Na een dramatisch seizoen voor Williams in 2013 verkast Maldonado naar Lotus. In 2014 blijft de teller steken op twee punten. Die behaalt de Venezolaan in de Verenigde Staten. Het jaar erop gaat het beter en weet Maldonado 27 punten bij elkaar te rijden. Als in 2016 de geldkraan uit Venezuela wordt dichtgedraaid is het, ondanks een contract bij Renault, einde Formule 1 carrière.

En zo bleef het voor Pastor Maldonado bij die ene overwinning. 12 mei 2012, de dag dat alle puzzelstukjes in elkaar vielen.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen