Die ene keer: Robert Kubica wint de Grand Prix van Canada

Robert_Kubica

De Formule 1 halen is voor vele jonge coureurs een droom. Maar als je eenmaal in de koningsklasse van de autosport zit, dan jaag je je volgende doel na: een overwinning behalen. Dat dat niet voor iedereen is weggelegd blijkt wel: er zijn 108 verschillende Grand Prix winnaars in de historie van de Formule 1. Voor een aantal coureurs bleef het bij die ene keer. Deze keer: Robert Kubica, die in 2008 de Grand Prix van Canada wint.

Eerste Pool in de Formule 1

Robert Kubica wordt op 7 december 1984 geboren in het Poolse Krakau. Al vroeg in zijn professionele carrière maakt de Pool zo veel indruk, dat hij tijdens zijn debuutseizoen in de Formule Renault in 2000 al meteen een plekje in het Renault driver development programme verovert. Als hij in 2005 de World Series by Renault met het team van Epsilon Euskadi de titel op zijn naam schrijft, is het echter niet het Franse team, maar BMW Sauber dat Kubica binnenhaalt.

In 2006 wordt de Pool aangesteld als derde coureur en rijdt hij alle vrije training op vrijdag voor het Duitse team. Als tijdens de Grand Prix van Duitsland Jacques Villeneuve crasht en zich afmeldt voor de volgende race, wordt Kubica opgeroepen om zijn plek over te nemen in Hongarije. Hij wordt daarmee de eerst Pool die deelneemt aan een Formule 1 Grand Prix. Kubica maakt direct indruk en finisht op een verdienstelijke P7, maar wordt na afloop gediskwalificeerd omdat zijn auto te licht wordt bevonden. Als Villeneuve definitief afscheid besluit te nemen van het team, wordt Kubica voor de rest van het seizoen gepromoveerd tot vaste coureur. Hij beloont het team nog geen twee races later met zijn eerste podiumplaats tijdens de Grand Prix van Italië.

Niet zo goede herinneringen

Dat huzarenstukje kan hij niet herhalen in 2007. Alhoewel Kubica regelmatig in de punten finisht, zit een podiumplaats er niet in. De Grand Prix van Canada van dat jaar wordt er echter een om niet snel te vergeten voor Kubica. De Pool zit de Toyota van Jarno Trulli op de hielen als hij in ronde 26 een verschrikkelijk ongeluk meemaakt. De BMW Sauber coureur raakt vlak voor de hairpin de achterkant van de Italiaan. Hij belandt vervolgens naast de baan en wordt via een hobbel in het gras gelanceerd tegen de betonnen muur. Terwijl drie wielen van de BMW loslaten maakt de auto een koprol en komt het op z’n zijkant aan de overkant van de baan tot stilstand. Kubica komt er met slechts lichte verwondingen van af, maar mist wel de volgende race in de Verenigde Staten. Zijn vervanger? Ene Sebastian Vettel.

Memorable dag

Als een jaar na zijn verschrikkelijke ongeluk het Formule 1 circus aankomt in Montreal, zijn de ogen weer gericht op Robert Kubica. BMW Sauber is een team om rekening mee te houden. Tijdens de tweede Grand Prix van het seizoen in Maleisië eist Kubica zelfs de tweede plaats op. Zijn beste resultaat uit zijn carrière tot dan toe.

De Pool doet tijdens de kwalificatie in Canada waar hij bekend om staat: hard rijden. Hij hoeft alleen de McLaren van Lewis Hamilton voor zich te dulden. Na de start van de race laat de Brit het veld direct achter zich. Kubica blijft tweede, gevolgd door Räikkönen. Als de safety car de baan op moet komen omdat de stilgevallen Force India van Adrian Sutil vlam vat, duikt de top drie de pit in. Zowel Kubica als Räikkönen zijn sneller weg dan Hamilton. De Brit ziet echter over het hoofd dat het stoplicht aan het einde van de pitstraat nog op rood staat en knalt vol in de achterkant van de Ferrari van Räikkönen. Een mazzeltje voor Kubica, want hij ziet het naast zich gebeuren. 

Na de safety car fase wordt er meerdere keren voor de leiding van de wedstrijd gewisseld. Na de tweede serie pitstops komt Kubica achter teamgenoot Nick Heidfeld terecht. De Pool rekent eenvoudig met de Duitser af en rijdt daarna onbedreigd naar de finish. Het is de eerste keer dat een Pool een Formule 1-wedstrijd wint. Ook voor BMW Sauber is het de eerste overwinning als constructeur. Aangezien Nick Heidfeld ook de tweede plaats veilig weet te stellen is het meteen een één-twee voor het team uit Beieren. De overwinning van Kubica betekent zelfs dat hij de leiding om het kampioenschap overneemt van Lewis Hamilton.

Noodlot

Nadat in 2009 BMW de stekker uit het Formule 1 trekt, verkast Kubica naar de plek waar het allemaal begon: Renault. De Pool kruipt daarnaast ook regelmatig achter het stuur van een rallyauto. Op 6 februari 2011 slaat het noodlot toe voor Kubica tijdens een rally in Italië. Hij verliest de macht over het stuur en zijn Skoda Fabia wordt doorkliefd door de vangrail. Kubica is zwaargewond en houdt er blijvende schade aan zijn rechterhand en arm aan over. Pas na jarenlange revalidatie kan Kubica weer enigszins zijn hand gebruiken, leidend tot zijn miraculeuze comeback. Eerst tijdens een testsessie voor Renault in 2018 en later volgt zelfs een vaste aanstelling bij Williams in 2019.

De vraag die rijst is: wat als dat verschrikkelijke rallyongeluk niet een eind had gemaakt aan de carrière van de talentvolle Pool? Kubica werd een grote toekomst toegedicht door zowel kenners als coureurs. Lewis Hamilton noemde de Pool zelfs ‘één van de snelste coureurs waar hij ooit tegen geracet heeft’. Kubica bekende later dat hij voor het seizoen 2012 een voorcontract had getekend bij Ferrari, een van de serieuze gegadigden voor de titel dat jaar. En daarom is het extra treurig dat het voor Kubica slechts bij die ene keer in Canada is gebleven. 

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden