Doriane Pin sluit zich aan bij F1 Academy als Mercedes-junior

door Nick Steenhuis
Doriane Pin

De 20-jarige Doriane Pin heeft zich aangesloten bij de F1 Academy als Mercedes-junior. De Française is de zesde coureur die is bevestigd voor het F1 Academy-seizoen 2024. Pin zal ondersteund worden door Iron Dames en Prema Racing. 

Pin: "Een nieuw hoofdstuk begint"

Doriane Pin is toegetreden tot het juniorenprogramma van het Mercedes Formule 1-team, en zal in 2024 in de F1 Academy gaan rijden als Mercedes-junior. De Française zal in de volledig vrouwelijke serie gaan rijden in een volledig Mercedes-gekleurde auto, die zal worden gerund door Prema Racing, het team waarvoor de 20-jarige Pin ook al rijdt in andere raceklassen. Ze is erg blij met de kans die ze krijgt. 

"Ik ben ongelofelijk blij om deel uit te maken van het Mercedes-AMG F1 Team Junior Programme en om het team dit jaar te vertegenwoordigen in de F1 Academy met Prema Racing. Een nieuw hoofdstuk begint en ik ben er trots op dat ik deze volgende stap kan zetten in zo'n prestigieus team en met het Iron Dames-project. Ik ben dankbaar voor hun vertrouwen en vereerd om voor hun kleuren te racen", zo laat Pin weten in het persbericht van Mercedes.

Tekst gaat verder onder deze post.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team (@mercedesamgf1)

Carrière

Pin, die al veel heeft bereikt binnen de enduranceracerij, begon haar racecarrière in het karten in 2016. Na het winnen van het Franse kampioenschap voor vrouwen in 2019, ging ze in 2021 haar eerste volledige seizoen in de autosport rijden. Ze trad in dat jaar in dienst bij Iron Dames, een speciaal project van Iron Lynx om vrouwen te helpen richting de autosport, dat geleid wordt door voormalig hoofd van de FIA-commissie voor vrouwen in de autosport, Deborah Mayer. Pin nam in 2021 deel aan de GT3-klasse van de Le Mans Cup voor het team van Iron Lynx en scoorde vijf podiumfinishes. 

Haar doorbraakseizoen kwam in 2022. In dat jaar schreef ze geschiedenis door haar eerste raceoverwinning te behalen in de GTE-AM-klasse van de European Le Mans Series, terwijl ze ook de Gold Cup-klasse van de 24 uur van Spa won samen met Sarah Bovy, Michelle Gatting en Rahel Frey in een Iron Dames Ferrari. Ook domineerde ze de Ferrari Challenge Europe.

De Française reed in 2023 voor Prema Racing in de LMP2-klasse van het World Endurance Championship naast voormalig F1-coureur Daniil Kvyat en Mirko Bortolotti. In datzelfde jaar werd ze ook de eerste vrouw die de felbegeerde 'Revelation of the Year'-prijs won. 

"Overstap naar eenzitters was een duidelijk doel voor mijn carrière"

De 20-jarige coureur maakte haar debuut in de eenzitters eind 2023 in het Zuidoost-Aziatisch Formule 4-kampioenschap, waar ze meteen indruk maakte. De Française reed alleen de laatste twee raceweekenden mee, maar behaalde drie podiumfinishes, voordat ze de seizoensfinale wist te winnen. Uiteindelijk werd ze tweede in het kampioenschap.

Begin 2024 maakte ze haar debuut in het Formule 4-kampioenschap van de Verenigde Arabische Emiraten. Nu geeft het enorme talent haar racecarrière in de eenzitters dus een mooi vervolg door dit jaar als Mercedes-junior in de F1 Academy mee te rijden. Dit was ook een belangrijk doel voor Pin, want ze wil de top halen. "De overstap naar de eenzitters was een duidelijk doel voor mijn carrière, en om in deze omgeving te zijn, is een geweldige aanpak. Ik werk hard om het hoogste niveau van deze sport te bereiken en ik kan niet wachten om te gaan racen", aldus Pin.

 

Lees ook: Jenson Button: "Mercedes grootste uitdager van Red Bull in 2024"

Lees ook: Red Bull maakt presentatiedatum RB20 bekend

Lees ook: Toto Wolff verlengt contract bij Mercedes met drie jaar

door Nick Steenhuis

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden