Eerste race All Star Series kampioenschap prooi voor Jajovski

AllStarseries1104

Simracer Erhan Jajovski heeft de eerste race van het gloednieuwe The Race All Star Series kampioenschap gewonnen. De Sloveen wist in een spectaculaire finalerace op het circuit van Sebring Bono Huis achter zich te houden. Rudy van Buren werd het slachtoffer van een crash in de eerste ronde. IndyCar coureur Gabby Chavez was de beste pro coureur op de vijfde plaats.

Na vier eerdere stand alone races, vormen de komende wedstrijden een kampioenschap. Voor de beste pro coureur staat er een cheque van 30.000 dollar voor een goed doel naar keuze klaar. De beste simracer wint een simulator sessie bij een Formule 1 team. Het concept van de All Star Series bleef ongewijzigd: pro coureurs en simracers strijden in drie groepen voor een plaats bij de beste 20 coureurs in de grote finale. Voor de pro coureurs is er een verliezersfinale voor een laatste kans op een ticket voor de finale race. De Tatuus open wheeler werd voor vandaag ingewisseld voor een LMP3 auto.

Solide Deense overwinning

GT coureur Dennis Lind pakte pole position. De Deen kreeg Gabby Chavez naast zich in de eerste bocht, maar kon na een foutje van de Colombiaan de leiding weer terugnemen. Hij kreeg DTM coureurs Philipp Eng en Bruno Spengler achter zich aan, maar het duo vormde geen moment een bedreiging voor Lind. De Deen reed solide naar de overwinning. Ook Tom Dillmann en Esteban Gutierrez wisten zich te plaatsen. Richard Verschoor speelde geen rol van betekenis tijdens de race.

Vandoorne toont klasse

In de tweede groep kwamen Job van Uitert en Nyck de Vries op de baan. Het was echter Stoffel Vandoorne die van pole position mocht vertrekken. De Chinese Formule 3 coureur Ye schoof door naar de tweede plaats na een te enthousiaste inhaalpoging van Mike Epps. Achter Vandoorne werd er stevig gevochten voor een plek in de top vijf, maar voor de Belg was er geen vuiltje aan de lucht. De Formule E coureur won de race met meer dan vijf seconde voorsprong op Ye. Van Uitert kwam als vierde over de finish. Ook Günther en Epps wisten zich te plaatsen voor de finale. Nyck de Vries eindigde op de 13e plaats.

Nederlanders kwalificeren zich voor finale

De simracers vochten om vijf startbewijzen voor de finale in de derde groep. Alen Terzic pakte pole, terwijl oud-racewinnaars Bono Huis en Rudy van Buren niet verder kwamen dan P6 en P7. De Nederlanders wisten echter al in de openingsronde door te schuiven naar de derde en vierde plaats. Yuri Kasdorp, het andere Nederlandse ijzer in het vuur, wist in de laatste ronde de vierde plaats over te nemen van Huis. Drama was er voor Alen Terzic. De Sloveen kwam als eerste over de finish, maar werd bestraft vanwege een valse start. Erhan Jajovski kreeg daardoor de overwinning in de schoot geworpen. Van Buren, Kasdorp en Huis kwalificeerden zich ook voor de finale.

Vijfde winnaar in vijf races

Vanuit de verliezersfinale stroomden onder andere IndyCar coureurs Gabby Chavez en Ed Jones nog door naar de finale. Erhan Jajovski pakte de pole position, terwijl Rudy van Buren zich naast hem nestelde op de eerste startrij. De simracers werden dit keer gesplit door Dennis Lind. De Deen belandde in de tweede bocht echter buiten de baan, kwam weer terug op het circuit, maar nam Van Buren mee in zijn spin. Bono Huis profiteerde van de mêlee en schoof door naar de tweede plaats. DTM coureur Philippe Eng was halverwege de race de beste pro coureur, maar belandde in een schitterend gevecht met simracer Yuri Kasdorp en Stoffel Vandoorne. De oud-McLaren coureur probeerde zowel de Nederlander als de Oostenrijker in één bocht in te halen, maar zijn poging eindigde voor Eng in tranen. 

Het gebeurde allemaal ver achter raceleider Jajovski. De Sloveen hield Bono Huis bijna vijf seconde achter zich en werd de vijfde verschillende winnaar in evenveel The Race All Star races. Wisniewski werd derde, voor Yuri Kasdorp. Gabby Chaves was de beste pro coureur op een knappe vijfde plaats. Vandoorne kwam als zesde over de streep.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen