Elfyn Evans pakt winst in verkorte Rally Zweden

16 feb 2020
150220_-World-ElfynEvans-Sweden-2020_001_f3c6f_frz_1920x1080

Normaal gesproken hoef je je in Zweden geen zorgen te maken over een tekort aan sneeuw, maar dit jaar lag er verrassend weinig. Mede hierdoor en met hogere temperaturen werd ervoor gekozen de Rally in te korten. Naast de shakedown zou de Rally van Zweden dit jaar dus slechts 9 stages kennen. Daarnaast was er nog het nieuws van Jari-Matti Latvala, die voor het eerst dit seizoen mee zou doen in een geprivatiseerde Toyota Yaris. Bij Hyundai zou Craig Breen de plek van Sébastian Loeb innemen. 

Donderdag:
Het weekend ging op donderdag van start met de shakedown, waarin Kalle Rovanperä de snelste tijd neerzette. De pas 19 jaar oude Fin kende zo een prima start aan zijn weekend, die in de Rally van Monaco al hoge ogen had gegooid met een vijfde plek. Door de milde temperaturen hoorde je coureurs al snel klagen over de banden, die niet op deze situaties berekend waren. Teemu Suninen kende nog een harig moment, maar kwam ermee weg.  

Vrijdag: 
Na zijn heftige crash in de Rally van Monaco was het voor regerend kampioen Ott Tänak zaak om weer punten te scoren. Samen met Elfyn Evans pakten zij vrijdag elk twee overwinningen. Stage 2 betekende het einde voor Jari-Matti Latvala, die na een spin en problemen met de motor besloot de Rally niet af te maken. Dit om in toekomstige evenementen wel sterk voor de dag te komen. Kalle Rovanperä kende wederom een uitstekende dag, die de vrijdag op de derde plek eindigde. Dit had echter nog een plek hoger kunnen zijn, ware het niet dat hij een klein foutje maakte in de hairpin van stage 3. Desondanks wist hij teamgenoot en zesvoudig kampioen Sebastién Ogier achter zich te houden. Thierry Neuville, winnaar 3 weken terug in Monaco, eindigde de dag op de zesde plek. 

Zaterdag:
Met drie overwinningen uit vier stages was het Elfyn Evans die de zaterdag domineerde. De Brit won alle drie de stages in de ochtend, maar slaagde er desondanks niet in om in de middag Thierry Neuville van de winst af te houden. Achter Evans was er de hele zaterdag een mooi steekspel tussen de teamgenoten Ogier en Rovanperä, die elkaar bevochtten om de derde plek. Ott Tänak eindigde de dag op de tweede plek, zo’n 17 seconden achter de leider Evans. 

Zondag:
Zondag werd er, om de wegen in goede conditie te houden, alleen nog de Wolf Power Stage gehouden. De stage, die begon op een Rallycrossbaan, werd nog best lastig gemaakt door de regen. Het ijs dat er al lag werd hierdoor nog gladder gemaakt dan het al was. Vooral het rallycrossgedeelte bleek hierdoor nog best tricky, bij zowel Katsuta als Suninen sloeg de motor er even af. 

Kalle Rovanperä wist een al zeer goed weekend te bekronen met een derde plek, na de snelste tijd in de Power Stage. Uiteindelijk was het Elfyn Evans die de Rally op zijn naam wist te schrijven: de Brit staat nu op gelijke hoogte in het kampioenschap met Thierry Neuville, die de rally op de zesde plek wist te eindigen. 

In WRC2 was het Mads Østberg die de overwinning pakte, gevolgd door Ole Christian Veiby. Jari Huttunen wist Emil Lindholm achter zich te houden voor de winst in WRC3. 

De volgende Rally vindt over 4 weken plaats in Mexico. 

16 feb 2020

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen