Elke gemiste race kost AlphaTauri twee miljoen euro

22 apr 2020
AP-21YZ5UCUW2111_news

Volgens AlphaTauri teambaas Franz Tost kost het het team elke Grand Prix die ze missen zo'n twee miljoen euro. De Oostenrijker denkt dat de teams op korte termijn wel kunnen overleven, maar dat het een ander verhaal kan worden als het seizoen niet gestart wordt in de zomer.

Tost legt aan Motorsport.com uit dat door niet te racen een deel van de commerciële inkomsten komen te vervallen. “Als we niet racen dan kost dat ons anderhalf tot twee miljoen euro per race. Indien we starten met racen in de zomer dan komen we er nog vanaf met een blauw oog. Zo niet, dan kan het nog wel eens kritiek worden. Als er geen inkomsten binnen komen, dan is dat uiteraard een economische ramp.”

De teambaas denkt dat door de huidige situatie ook op een andere, meer kritische manier naar het uitgavenpatroon van de teams moet worden gekeken. Hij stelt onder andere de vraag of het écht nodig is om bijvoorbeeld met de huidige hoeveelheid mensen in de windtunnel te werken. Volgens de Oostenrijker moet er echter ook worden afgewacht hoe de inkomstenbronnen zich gaan ontwikkelen, voordat er gekeken kan worden naar een eventuele aanpassing van de budget cap. “We moeten kijken welke races we kunnen rijden, wat de inkomsten dan zijn en wat sponsors doen. Blijven ze, of verlaten ze ons? En hoe staat de economie er voor?”, vraagt Tost zich af.

De Formule 1 kijkt al langere tijd naar het beperken van de kosten, de zogenaamde budget cap. Dat plafond werd onlangs door de coronacrisis al verlaagd van 175 naar 150 miljoen dollar. Diverse teams pleiten voor een verdere verlaging van de kosten om te kunnen overleven. Onder andere Christian Horner gaf recent al aan niets in dat idee te zien en de voorkeur te geven aan klantenauto's.

 

22 apr 2020

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen