F1 aan Tafel: angst voor ontwikkelingsoorlog Red Bull-Mercedes

M263001-1

Dr. Helmut Marko is bang voor een ontwikkelingsoorlog tussen Mercedes en Red Bull. Dat zei gastpresentator Rob van Someren in de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio: F1 aan Tafel. Marko is er bang voor dat het verder ontwikkelen van de motor, de ontwikkeling van de motor van 2022 in de weg komt te staan.

Oud-coureur en teambaas Frans Verschuur vindt het mooi om te zien dat Red Bull aan het begin van het seizoen al in de buurt is van Mercedes. Normaal komt Red Bull pas aan het einde van het seizoen dichterbij Mercedes, maar dat is dit seizoen anders. Verschuur: “Nu moet Mercedes ook in het begin gas geven. Het is een keer wat anders.”

VJ en oud-coureur Mental Theo zegt dat teams als Mercedes en Red Bull van oudsher als haantje de voorste zijn met het ontwikkelen waren voor het volgende seizoen. Volgens Verschuur zijn alle teams al bezig met het doorontwikkelen van de motor en met de ontwikkelingen voor het volgende seizoen.

SI202103160255_hires_jpeg_24bit_rgb-700x467
© Red Bull Content Pool

F1-commentator Olav Mol zegt dat het dit seizoen anders gaat, omdat de teams een budget cap hebben van 145 miljoen. Hij vertelt dat de schade van Bottas in Imola ongeveer een miljoen bedroeg en dat het team dan op andere dingen moet bezuinigen om uit te komen. Volgens Mol moet een team als Mercedes nadenken over uitgaves van tien-, twintig- of dertigduizend pond, terwijl zij dit voorheen niet hoefde te doen. Mol vertelt dat in 2016 Mercedes 360 miljoen heeft uitgegeven om kampioen te worden, dus bijna een miljoen per dag.

De teams moeten de keuze maken of zij meer willen gaan investeren in het huidige seizoen of voor het seizoen van 2022, want anders gaan de teams over het budget heen. Als teams meer dan de 145 miljoen uitgeven kunnen zij zware straffen opgelegd krijgen door de FIA, bijvoorbeeld dat je 20 procent minder aan je windtunnel mag doen.

De complete aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, is hier te beluisteren:

Lees ook: F1 aan Tafel: "Pierre Gasly is klaar met denkwijze Marko 

Lees ook: Bent Viscaal mag hele seizoen bij Trident rijden 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden