photo_2021-06-28-20.35.35

Mercedes heeft het 2021 seizoen onderschat. Daar zijn de gasten in F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio,  het over eens. Dit zeggen ze naar aanleiding van de uitspraken van teambaas Toto Wolff die beweert dat het team zich vooral richt op het ontwikkelen van de auto voor volgend jaar. 

Teambaas Frans Verschuur denkt dat Red Bull dit jaar het winnende team blijft. "Anders had Mercedes allang terug geslagen", zegt hij. Dat Mercedes zich richt op het ontwikkelen van de auto vindt hij niet gek, maar dat gaat wel ten koste van de auto van dit jaar. "In 2022 krijg je echt grote veranderingen aan de auto. Daar zit veel werk in en is grote inspanning voor nodig."

Verschuur legt uit dat de veranderingen die in 2022 doorgevoerd worden, goed genoeg moeten zijn om minimaal drie jaar mee te kunnen gaan. Een team kan dus voor drie jaar goed zitten, als ze volgend jaar een goede slag maken met de veranderingen. Dit zou dus enigszins een verklaring zijn dat Mercedes de auto van dit jaar niet verder ontwikkelt. Maar hij zegt wel dat het team dit seizoen gewoon onderschat heeft. "Mercedes moet nu beslissen of ze voor dit jaar gas erbij geven of zich richten op volgend jaar. Ik denk dat ze zich gewoon gaan richten op volgend jaar, want het wordt lastig om alles weer in gang te zetten voor de auto van dit jaar."

Lewis Hamilton / Max Verstappen / Mercedes / Stiermarken / Oostenrijk / 2021
Foto: Mercedes AMG F1 (LAT Images)

Dominantie van Red Bull

In tegenstelling tot Mercedes heeft Red Bull een grote stap vooruit gezet. Verschuur denkt daarom dat de kans groot is dat Max Verstappen dit jaar wereldkampioen wordt. "Red Bull zit in een winning mood, dus die zetten alles op alles om dominant te blijven. En terecht."

Kunstenaar en muzikant Jack Liemburg, ook te gast, vindt het fijn om te zien dat Red Bull zo dominant is. Dat Verstappen koelbloedig naar het podium reed tijdens de Grand Prix van Stiermarken is goed om te zien, maar het liefst wilt hij een gevecht zien tussen Verstappen en Lewis Hamilton. "Voorgaande jaren hebben we naar een optocht achter Lewis Hamilton gekeken dus het is goed dat, vooral Max, nu steeds wint. Het gevaar kan alleen zijn dat je weer naar een optocht gaat kijken. In de afgelopen grand prix gebeurde er vrij weinig."

"Mercedes gaat weer eens een keer winnen als Hamilton stopt met zeuren"

Producer Ronald Molendijk vindt dat Mercedes moet stoppen met zeuren en het verzinnen van excuses voor hun prestaties. Ook vraagt hij zich af of het hoofdkantoor van Mercedes de kritiek van het team wel gepast vindt. "Er wordt constant een negatieve kaart getrokken en het ligt nooit aan het team. Iemand heeft het verkeerd gedaan of het ligt aan de motor. Als baas zou ik dit niet pikken."

Max Verstappen / Lewis Hamilton / Valtteri Bottas / Red Bull Racing / Stiermarken / Oostenrijk / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Christian Walgram/GEPA pictures)

Voorspelling voor de Grand Prix van Oostenrijk

De Grand Prix van Oostenrijk is de laatste race van de triple-header. Het is afwachten of Verstappen weer de overwinning kan behalen. De gasten van F1 aan Tafel hebben er in ieder geval alle vertrouwen in. Zij zetten in de podiumvoorspellingen voor aankomende grand prix Verstappen weer op één. Verschuur denkt dat Mercedes nummer twee en drie zal zijn, met Valtteri Bottas op de tweede plaats. Zowel Liemburg als Molendijk denken juist dat Hamilton als tweede eindigt. Liemburg ziet Lando Norris naar de derde plek rijden, maar Ferrari-fan Molendijk zet Charles Leclerc op drie.

Presentator Mattie Valk wordt ook gevraagd wat zijn voorspelling is. Ook hij denkt dat Verstappen de winst weer gaat binnenhalen met Hamilton op plaats twee. Wie er op nummer drie gaat eindigen, vindt hij lastig te voorspellen. Hij hoopt op een verrassende derde plek. Het droomscenario van Valk ziet Daniel Ricciardo dan op de derde plek staan. "Ik gun het Ricciardo heel erg. Maar de wens is de vader van de gedachte."

De complete aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, is hier te beluisteren:

Lees ook: F1 aan Tafel over Yuki Tsunoda en de druk op de tweede rijder

Lees ook: Nieuw motorreglement moet dit jaar vorm krijgen

Lees ook: Olav Mol: “Red Bull heeft vaccin tegen Mercedes gevonden”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden