F1 aan Tafel over Yuki Tsunoda en de druk op de tweede rijder

SI202106270570_hires_jpeg_24bit_rgb

In de nieuwste aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, bespraken de gasten de prestaties van Yuki Tsunoda in de Grand Prix van Stiermarken. Tsunoda, die een wisselvallig seizoen kent, reed eindelijk weer in de punten na een tegenvallende prestatie in Frankrijk. 

Presentator Mattie Valk weet nog dat er voor het begin van het seizoen veel verwacht werd van de Japanner. Dat is logisch zegt teambaas Frans Verschuur, aangezien hij mooie dingen had neergezet tijdens zijn seizoen in de Formule 2. Volgens Verschuur moet de jonge coureur nog veel wennen aan de druk die op hem ligt in de Formule 1. "En dan heb je ook nog Helmut Marko die de hele tijd over je schouder meekijkt."

Yuki Tsunoda / AlphaTauri / Spielberg / Oostenrijk / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Peter Fox/Getty Images)

Het dilemma van de tweede rijder

Verschuur zegt dat het team ook kijkt naar de prestaties van het junior team van Red Bull, waarvan sommigen het in de Formule 2 heel goed doen. "In de auto waar Tsunoda zit kijken ze de hele tijd vooruit en heb je als coureur altijd het gevoel: oh nee, er komt weer een nieuwe coureur aan. En Pierre Gasly krijg je er niet uit, want die is te goed."

Verschuur denkt dat de Japanner nu goed op zijn plek zit vanwege de samenwerking met Honda. Maar als Honda uiteindelijk wegvalt, is de coureur kwetsbaar en kan het zomaar zijn dat het team een andere coureur op zijn stoeltje zet. Hij geeft het voorbeeld van Alexander Albon die na twee jaar het veld moest ruimen en nu als reserve-coureur voor zowel Red Bull als AlphaTauri is. Verschuur vindt wel dat Tsunoda als coureur meer credits heeft dan Albon, gezien zijn achtergrond in de Formule 2 en 3. Het zal er dus aan liggen of er een ander top talent aankomt of dat er een top talent in het junior team zit. Als dat zo is, ligt Tsunoda volgens Verschuur er meteen uit.

"Bottas vliegt er volgend jaar uit"

Als teambaas heeft Verschuur er ook mee te maken gehad, vertelt hij nadat producer Ronald Molendijk naar zijn eigen ervaringen met tweede rijders vroeg. "Als ik voor de laatste of een-na-laatste race een back-up nodig had voor de eerste rijder, dan ging de tweede rijder eruit. Het is hard, maar de overwinning was belangrijker." Dat is ook het argument van Verschuur waarom hij denkt dat Valtteri Bottas volgend jaar geen contract meer heeft bij Mercedes. "Mercedes heeft een sterke tweede rijder nodig en dan moet je volgend jaar niet dezelfde situatie hebben als nu."

De complete aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, is hier te beluisteren:

Lees ook: F1 Aan Tafel: Simply lovely Max

Lees ook: Nieuw motorreglement moet dit jaar vorm krijgen

Lees ook: Gasly baalt na DNF door kapotte wielophanging

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden