Hamilton roept F1-collega's op zich uit te spreken tegen racisme

LewisHamilton

De gebeurtenissen in de Verenigde Staten laten ook Formule 1-coureurs niet ongemoeid. Op sociale media hebben onder andere Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo, Lando Norris, Nicholas Latifi en Charles Leclerc zich uitgesproken tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

Vorige week ging een video van de arrestatie van George Floyd viral op internet. De zwarte man werd door de politie van Minneapolis klemgezet met een knie op zijn nek, waarna hij door ademnood bewustloss raakte. Uiteindelijk stierf Floyd aan de gevolgen van de arrestatie. Het was het zoveelste voorbeeld van excessief politiegeweld in de Verenigde Staten, waarna protesten en rellen het land nu al een week in hun greep hebben.

Lewis Hamilton veroordeelde gisteravond als eerste Formule 1-coureur het politiegeweld. De Brit verblijft een groot deel van het jaar in Amerika en is één van de weinig zwarte mensen die actief is in de Formule 1. Hij laat in een verklaring op Instagram weten teleurgesteld te zijn dat de Formule stilblijft.

"Ik zie die die stil blijven, sommigen van julie zijn de grootste sterren en toch blijven jullie stil temidden van onrecht. Niet een teken van iemand uit mijn industrie, die uiteraard een door witte mensen gedomineerde sport is. Ik ben één van de weinige mensen van kleur, toch sta ik alleen. Ik had gedacht dat jullie inmiddels wel zouden zien wat er gebeurt en je daarover zouden uitspreken, maar je kunt niet naast ons staan. Weet dat ik weet wie jullie zijn en ik zie jullie."

Hamiltons oproep sorteerde effect. In de uren daarna reageerde Ricciardo, die noemde het racisme in de hedendaagse samenleving 'walgelijk'. Leclerc gaf duidelijk aan zich geraakt te voelen door Hamiltons woorden. "Ik heb moeite om de woorden te vinden voor de gruwelijkheden die ik in video's op het internet heb gezien. Racisme moet beantwoord worden met actie, niet met stilte. Het is onze verantwoordelijkheid om ons uit te spreken tegen onrechtvaardigheid. Blijf niet stil."

Norris liet via Instagram weten dat hij maar 'een kleine stem is, maar het toch wil proberen en doen wat goed is'. Latifi plaatste een illustratie van George Floyd met de begeleidende woorden: "Dit moet stoppen."

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden