F1 Fan Column: "You're my friend!"

11 apr 2015
images_Formule1_2015_nieuws-april_JRenirie3

Monza, 11 september 2011 - Het is een uur voor de race begint. We zitten op de tribune bij de eerste chicane waar naast veel Ferrari-fans, ook veel andere fans zitten. De tifosi hebben er al het hele weekend zin in. Ze zijn uitgedost in hun rode outfits en hebben zelfs een rijdende koelbox/geluidsinstallatie in de vorm van een Ferrari-zeepkist gebouwd.

De rijdersparade is net geweest. De sfeer was al goed, maar de tifosi voeren het feestje nu echt op. Er worden liedjes gezongen voor Ferrari en hun held Alonso. Zowel de Ferrari-fans als de andere autosportfans worden met succes aangespoord mee te zingen. Ze fleuren de tribune op met rood-wit-groene ballonnen en halen de van TV bekende grote Ferrari-vlag tevoorschijn. Met de tribune aan de overkant van de baan wordt een soort wedstrijd gehouden wie het meest in beeld komt op de grote schermen.

De spanning voorafgaande aan de wedstrijd neemt toe. Een Italiaan met een Ferrari-shirt en rode pruik komt naar een man in een Red Bull Racing shirt toe. Hij zegt tegen hem (denk er een Italiaans accent bij): "You’re my friend!". De man zit niet echt op zijn gemak en weet niet wat hij moet verwachten. De Italiaan gaat verder: "I hope Ferrari wins. But I’m afraid Vettel is gonna win. And I will cry. But you’re still my friend! Have a drink on me!!!" Waarna hij hem een glas met limoncello aanbiedt.

De coureurs worden tijdens hun installatieronde nog even toegejuicht. Vettel staat op pole, Alonso start vanaf de vierde plek. De lichten gaan aan, de motoren worden luider, de lichten gaan uit. We zijn onderweg. De tifosi worden helemaal gek, want Alonso heeft een superstart en komt als eerste aan bij de chicane. Maar dan worden ze stil, er komt een wagen vlak voor onze neus over het gras voorbijgeschoven. Antonio Liuzzi is de controle over zijn wagen kwijt en ramt bij de chicane Petrov en Rosberg uit de race.

VIDEO:

Gedurende de race weet Schumacher in de toen nog mindere Mercedes de McLaren van Hamilton in een mooi gevecht rondenlang achter zich te houden. Niet alleen de Ferrari-fans toonden hier veel respect voor, ook de Hamilton-fans. Zoals verwacht kan Alonso de leiding niet vasthouden en wint Vettel de race in zijn superieure Red Bull. Maar Fernando Alonso weet nog wel op het podium te eindigen in de thuisrace van het team.

Al met al een topevenement, waarbij de combinatie van de strakke organisatie van het evenement, de historie van het circuit en de passievolle fans er een waar feest van gemaakt hebben voor alle bezoekers. Zonde als deze race ooit van de kalender zou verdwijnen.

Foto's: Jeroen Renirie

11 apr 2015

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen