F1 Insider: Wat kost een Formule 1-auto?

door Noah Baas
Premium update
Charles Leclerc 2024 Brazilië
Premium update

Het is geen geheim: de Formule 1 is een dure sport. Het kost veel, heel veel geld om een team te runnen en de snelste auto's ter wereld rondjes te laten rijden op de circuits. Vóór de budgetcap gaf het team van Mercedes, destijds het snelste team op de grid, ongeveer 600 miljoen euro uit. Dat is gerust een fortuin te noemen. Veel van dat geld gaat naar het runnen van het team, maar het gaat ook naar de auto's. De onderdelen, onderhoud, reparatie en ga zo maar door. Het helpt dus niet als coureurs een chassis afschrijven of veel schade rijden, zoals afgelopen weekend in Brazilië veelvuldig gebeurde. Daarom is hier dus een interessante insider: wat kost zo'n F1-bolide eigenlijk?

De kosten van een auto en de uitgaven van de teams zijn sinds een paar jaar onder controle gebracht. Sinds de invoering van de budgetcap-regel moeten de teams zich houden aan een plafond van $135 miljoen, met nog wat uitzonderingen daarbij. Het zorgt ervoor dat een harde crash veel meer pijn kan doen. Je zult dan ook vaak na een harde crash horen dat het niet lekker is voor de budgetcap. De budgetcap zorgt wel voor een eerlijkere verhouding tussen de uitgaven van de teams. Tijdens de jaren '10 gaven vooral Mercedes en Ferrari, op dat moment duidelijk de snelste teams, heel veel geld uit. Uitgaven van 500 à 600 miljoen waren toen heel normaal. Aan de andere kant van de grid, bijvoorbeeld bij Haas, was het budget veel beperkter: zij gaven vaak niet veel meer dan $100 miljoen uit. Om dit eerlijker te houden, is dus de budgetcap-regel ingevoerd. Deze regel vereist dat teams punctueel op hun uitgaven moeten letten om een straf te voorkomen. De grootste uitgaven van de teams kunnen opgedeeld worden in zes onderdelen (prijs in dollars): de ontwikkeling van de auto (60-80 miljoen), de motoren en de ontwikkeling daarvan (80-100 miljoen, valt buiten bugdetcap), salarissen coureurs (5-80 miljoen, salaris van duurste werknemers valt buiten de budgetcap), operationele kosten (20-30 miljoen), logistiek (10-15) en marketing (5-10 miljoen).

Dit is een premium update van Grand Prix Radio. Door je te abonneren op deze updates via onze apps steun je de constante ontwikkeling van Grand Prix Radio en krijg je toegang tot nog meer unieke verhalen, video’s en foto’s over de autosport. De premium updates van Grand Prix Radio kun je lezen in de Grand Prix Radio apps.

door Noah Baas

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden