F1 verjaardag: Bernie Ecclestone

Bernie-Ecclestone

Voormalig Formule 1-baas Bernie Ecclestone is vandaag 90 jaar geworden. Als rijdersmanager, teambaas en grote baas van de Formule 1 heeft de Engelsman veel voor de sport betekend.

Bernie staat bekend als de man die de Formule 1 van puur een sport in een harde business veranderde. Geboren in 1930 hield hij zelf ook snel van racen, maar een paar crashes later hield hij zich toch maar bij het managen van coureurs. Hierdoor was hij in de jaren 60 manager van onder andere Jochen Rindt, diens favoriete rijder en de enige postume wereldkampioen in de F1. Jochen was niet de beste, die titel ging volgens Bernie naar Alain Prost.

In 1972 nam Bernie het team Brabham over, waarvoor niet de minste coureurs zouden uitkomen. Zo maakten zowel Carlos Reutemann, Carlos Pace als Niki Lauda meters voor het team van Ecclestone. Het neusje van de zalm was natuurlijk Nelson Piquet die in 1981 en 1983 voor het team wereldkampioen werd. Ook geen slechte zet van Bernie was het aantrekken van de talentvolle Gordon Murray, die in 1978 met de befaamde ´fan car´ kwam.

Bernie Ecclestone ging vooral de boeken in als de man die televisie met de Formule 1 combineerde. In 1973 kwam hierdoor de FOCA uit de grond, waardoor teams meer zouden kunnen verdienen. Bernie zelf profiteerde hier natuurlijk lekker van mee. De circusact, want daar leek de Formule 1 in de jaren 70 soms een beetje op, kreeg zo meer orde. Het was echter nog niet altijd overal even veilig in de Formule 1, dus ook daar droeg Bernie een steen aan bij.

In de jaren 80 kwam het nog wel even tot een interne strijd tussen de FIA en de FOCA, maar dat kwam tot een vredig einde. De FIA bleef de baas over de Formule 1 en diens regels, terwijl Bernie zich bezig mocht houden met de commerciële rechten. Onder de leiding van Bernie werden er vele circuits geschrapt, maar wel werd het Oosten opgezocht met allerlei races in nieuwe landen. In 2017 droeg Bernie zijn leiding over aan Liberty Media, met als kopman Chase Carey. Achteraf zou je Bernie misschien wel de ´vader van de Formule 1´ kunnen noemen.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden