F2 sprintrace Groot-Brittannië: Tsunoda wint na clash Prema's

Hamilton-70th-anniversary

De Formule 2-sprintrace van Groot Brittannië werd zojuist verreden op het circuit van Silverstone. Tsunoda wist na een chaotische race als eerste over de finishlijn te komen gevolgd door Schumacher en Aitken. 

De Rus Robert Schwartzman (Prema) vertrok vanaf pole position in de sprintrace gevolgd door zijn teamgenoot Mick Schumacher en Yuki Tsunoda (Carlin). Schwartzman, Schumacher en Tsunoda kwamen alle drie goed weg bij de start en wisten hun posities te behouden. Vrijwel meteen wisten de Prema's weg te rijden bij Tsunoda en er ontstond een klein gat.

https://twitter.com/FIA_F2/status/1292389222092021761

Iets verder naar achteren op de grid had ook Christian Lundgaard (ART Grand Prix) er zin in. Na de start haalde hij zowel Nikita Mazepin (Hitech Grand Prix) als Louis Delétraz (Charouz Racing System) in. Toen kwam hij achter Jack Aitken (Campos Racing) op de vijfde plek terecht.

Duwen en trekken

Na twee rondes geracet te hebben was het Sean Gelael (DAMS) die als eerste uitviel. De Brit Dan Ticktum (DAMS) had een goede start en weet in twee ronden tijd van plek 15 naar plek 9 te rijden. Ondertussen zijn Schwartzman en Schumacher druk met elkaar in gevecht voor de eerste plek. Schumacher raakt de achterkant van zijn auto daarbij even kwijt en weet hem nog maar net op de baan te houden. Het gat tussen de twee teamgenoten wordt daardoor groter en Tsunoda komt dichterbij.

Pedro Piquet (Charouz Racing System) krijgt het vervolgens aan de stok met Roy Nissany (Trident). De Trident-coureur duwt Piquet namelijk in een spin. Dat is echter niet het enige gevecht op de baan. Overal is het duwen en trekken geblazen en meerdere coureurs belanden even na de baan. Zo komt Mazepin even naast de baan tijdens zijn gevecht met Callum Illot (UNI-Virtuosi). De Brit klaagt op zijn beurt over de boordradio over het rijgedrag van Mazepin dat gevaarlijk zou zijn.

Tsunoda ziet ondertussen zijn kans schoon en rijdt naar Schumacher toe. Met nog 10 rondes te gaan rijden Schwartzman, Schumacher en Tsunoda binnen een seconde van elkaar. Daarachter is er een steeds groter wordend gat richting de rest van het veld.

Bandenslijtage

Er zijn veel coureurs die klagen over de banden, die snel slijten. De linker voorband van Lundgaard gaat kapot en de stukken rubber vliegen rond. Geen goede dag voor de jonge Deen. Schumacher is ondertussen onderweg naar Schwartzman en zoekt een moment om zijn teamgenoot in te halen. Schumacher heeft Schwartzman net ingehaald als de Rus achter tegen de Duitser aanrijdt. De Prema's raken elkaar en Schwartzman raakt van de baan.

https://twitter.com/FIA_F2/status/1292397071127977985

https://twitter.com/FIA_F2/status/1292398908963016704

Het is Tsunoda die de leiding pakt. Schumacher weet de tweede plek nog te behouden, maar de voorvleugel van Schwartzman is kapot. Het is nog maar de vraag of hij zijn derde plek kan behouden. De andere coureurs komen rap dichterbij en Schartzman kan zijn plek niet vasthouden. Aitken is de eerste die hem inhaalt voor de derde plek.

https://twitter.com/FIA_F2/status/1292398136946827264

Na eenentwintig rondes geracet te hebben was het Red Bull-junior Tsunoda die als eerste over de finish kwam. Schumacher en Aitken gingen mee naar het podium. Ook de rest van deze racezondag houdt Grand Prix Radio je op de hoogte van het laatste racenieuws met later vandaag de Porsche Supercup-race, de Formule 1 Grand Prix van Groot-Brittannië en de Formule E-race in Berlijn.

Lees ook: F3 sprintrace Groot-Brittannië: Viscaal wint, Verschoor 18de

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden