FIA en Liberty Media presenteren nieuw reglement 2021

0

De Formule 1 gaat vanaf 2021 flink op de schop. De Formule 1-organisatie Liberty Media en de FIA hebben vandaag in Austin dan eindelijk de langverwachte reglementswijzigingen gepresenteerd.

Technisch reglement

Wat het meest in het oog springt zijn natuurlijk de auto's zelf. Die krijgen een compleet ander uiterlijk dat er voor moet zorgen dat er dichter achter elkaar geracet kan worden en er meer inhaalmanoeuvres zullen plaatsvinden. "De auto's hebben nu 55 procent van de mogelijke grip als ze een autolengte achter hun voorganger rijden, dat moet straks 85% zijn", aldus Nikolas Tombazis, het hoofd van de afdeling technische zaken van de FIA.

Een wezenlijk verschil vormen de nieuwe voor-en achtervleugels die sterk afwijken van de huidige vleugels. Verder zijn de auto's zo ontworpen dat ze optimaal gebruik moeten kunnen maken van het ground effect, waarbij de luchtstroom onder de auto wordt geleid en zo zorgt voor neerwaartse druk en meer grip. Bij de huidige auto's wordt die neerwaartse druk vooral bereikt door allerlei flapjes en vleugeltjes aan de bovenkant van de auto's te plaatsen. Ook opvallend zijn de nieuwe 18 inch-velgen die zullen worden voorzien van een nieuw te ontwikkelen banden van Pirelli en wieldoppen.

[gallery columns="1" ids="37944,37943,37942,37941" size="full" td_select_gallery_slide="slide"]Onder de motorkap verandert er weinig: de basis blijft een 1.6 liter V6-turbometer en de daaraan gekoppelde MGU-H en MGU-K die behouden lijken te blijven. Wel komen er standaardonderdelen die voor alle stallen hetzelfde zijn en de kosten moeten drukken.

De doorontwikkelen van de versnellingsbakken wordt bevroren. De teams moeten voor 2021 een bak ontwerpen en daar vervolgens vijf jaar mee rijden. In deze periode mogen ze slechts één keer een compleet nieuwe bak ontwerpen en maken. De Formule 1 hoopt hiermee flink te besparen op de kosten. Een andere kostenbesparing is het bouwen van auto's die tegen een stootje kunnen. Minder schade betekent minder kosten. Als gevolg hiervan worden de auto's wat zwaarder (zo'n 25 kilo) en dus langzamer.

Sportief reglement

Ook op sportief vlak gaat er veel veranderen. Zo is het maximum aantal races per jaar vastgesteld op 25 en wordt het raceformat aangepast. De mediaverplichtingen van de coureurs beginnen voortaan op vrijdag (nu donderdag), wat inhoudt dat de teams een dag later op het circuit hoeven te zijn (donderdag ipv woensdag).

Ook de regels rond het parc fermée worden gewijzigd. Nu kunnen teams vrijelijk tot aan de kwalificatie aan de auto's sleutelen, vanaf 2021 mogen de auto's vanaf de start van de derde vrije training niet meer worden aangepast. Het betekent dat teams minder tijd en dus geld kwijt zullen zijn aan het doorontwikkelen van onderdelen. Ook het aantal in-season testdagen gaat flink omlaag naar één periode van drie dagen.

De teams zijn verplicht om minimaal twee maal per jaar een coureur die minder dan twee Grands Prix heeft gereden in de auto te zetten. Dit betekent meer kansen voor jong talent.

Budgetplafond

Veel van de regels hierboven zijn bedoeld om de races spannender te maken of om de kosten te drukken. Dat laatste aspect vinden Liberty Media en de FIA zo belangrijk dat er een veelbesproken en omstreden budgetplafond komt. Vanaf 2021 mogen de teams nog maar 175 miljoen dollar per jaar uitgeven (dat is overigens zonder rijders- en directiesalarissen en de kosten voor de marketing). Grote stallen als Mercedes en Ferrari geven nu minimaal het dubbele van dat bedrag uit, een flinke koerswijziging dus. De Formule 1 denkt dat vooral deze budget cap de grootste invloed gaat hebben op de sport, een grotere dan welke technische op sportieve verandering dan ook.

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden