FIA is overtuigd van protocollen: ''We kunnen weer overal racen''

door Hidde Wissels
1920x1080-Startgrid-GP-Duitsland-2018

Dankzij de corona protocollen kan de Formule 1 weer overal ter wereld racen. Dat denkt de FIA althans. Met de stappen die er zijn gezet om het coronavirus uit de paddock te houden, voelt de F1 zich comfortabel en kan het overal racen als dat wordt toegestaan door de regeringen. 

Na intense inspanningen van het bestuursorgaan van de autosport en F1-eigenaar Liberty Media, is de sport in staat geweest om een ​​volledige kalender samen te stellen sinds de race in juli in Oostenrijk werd hervat. Na het toevoegen van intensieve triple headers, plus de extra logistieke uitdaging van een Russische GP, is er vertrouwen dat de bestaande procedures ervoor kunnen zorgen dat er nu overal ter wereld een evenement kan worden georganiseerd.

Bruno Famin, die namens de FIA ​​de leiding heeft over de COVID-19-protocollen, gelooft dat zolang regeringen met plezier een Formule 1-weekend organiseren, de sport in elk land een evenement kan houden.

"Voor mij is het enige probleem de reisbeperkingen van de overheid", vertelt hij aan Autosport. "We hebben al geracet in sommige landen of regio's waar de COVID-situatie behoorlijk slecht was, en dat is gelukt. Ik denk dat het protocol en de mensen, omdat ze erg professioneel zijn, betekent dat we het bewijs hebben dat het protocol onder alle omstandigheden werkt. Het probleem is de juridische kwestie, de reisbeperkingen. Of we in quarantaine moeten of niet en of de lokale organisator de toestemming heeft verleend om het evenement te organiseren. Dat is het belangrijkste punt. Het is niet het protocol zelf. Ik denk dat we met het protocol overal kunnen racen. Maar het hangt af van de regeringen en de mogelijkheid om daarheen te reizen."

De Formule 1 hoopt dat het voor volgend jaar een normale kalender kan samenstellen, hoewel het onduidelijk is hoeveel van de reguliere evenementen een groen licht krijgt om een race te organiseren.

''We bereiden ons altijd vier tot zes weken voor een evenement voor, waarbij we samen met FOM het eerste contact hebben met de lokale organisator'', zei hij. ''We moeten de processen organiseren met de lokale autoriteiten. We moeten weten hoe we gaan samenwerken met het testbedrijf en een testlaboratorium.''

Hoewel het aantal positieve gevallen de afgelopen weken is toegenomen, voornamelijk met ondersteunend personeel dat geen banden heeft met de F1, de FIA ​​of teams, zegt Famin tevreden te zijn met de stand van zaken.

''Vanaf het allereerste begin van het seizoen na het evenement in Melbourne, toen we opnieuw begonnen in Oostenrijk, was de uitdaging niet om positieve gevallen te vermijden", zei hij. ''Het was natuurlijk om zoveel mogelijk te vermijden. Maar het belangrijkste was om processen te hebben die ons in staat stellen om te blijven racen. Het evenement te blijven doen zelfs met positieve gevallen, zonder een uitbraak te veroorzaken binnen de paddock of binnen de lokale bevolking. Dat was de uitdaging.''

Het krijgen van positieve testen in de paddock was dan ook de verwachting volgens Famin.

''Dan is het hebben van positieve gevallen gewoon normaal. De uitdaging is om het te managen, het nauwe contact te identificeren, het nauwe contact te isoleren, het begin van een mogelijke uitbraak te doden zonder meer problemen te hebben. Dat is echt de uitdaging, voor iedereen de evenementen waar we heen gaan.''

door Hidde Wissels

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen