FIA verbiedt 3D-camera's om kopiëren te voorkomen

GP2009_132738AN3I1221-medium

De FIA heeft bekendgemaakt dat onder andere het gebruik van 3D-camera's verboden gaat worden. Het verbod is onderdeel van een regelwijziging die kopiëren moet voorkomen.

In het begin van 2020 was een van de grote gespreksonderwerpen de 'roze Mercedes' van Racing Point. De auto van Racing Point zou verdacht veel lijken op de beste auto van 2019, de W10 Mercedes. Racing Point werd hier uiteindelijk voor bestraft door de FIA. Er zouden volgens de FIA bovendien nieuwe regels komen om deze praktijken in de toekomst te voorkomen. "Dit voorkomt dat teams een groot deel van de foto's gebruiken om hele delen van andere auto's te kopiëren zoals Racing Point heeft gedaan", vertelde FIA-hoofd-single-seaters Nikolas Tombazis destijds. "We zullen nog steeds accepteren dat afzonderlijke componenten in lokale gebieden worden gekopieerd, maar we willen niet dat de hele auto in wezen een kopie is van een andere auto."

De FIA heeft de nieuwe regels nu bekendgemaakt. Het gebruik van foto's in combinatie met analysesoftware is verboden. Teams mogen daarnaast geen gebruik meer maken van 3D-camera's, vormen van oppervlakte scanning en andere reverse engineering technieken waarbij punten of bochten op het oppervlak (van de auto) worden geprojecteerd. Mochten er grote overeenkomsten zijn tussen zogenoemde 'listed parts', onderdelen die teams zelf moeten maken, dan zal de FIA beoordelen of dit het resultaat is van reverse engineering of onafhankelijk werk.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen