Formule 1-coureur Nicholas Latifi (26) jarig

door Coen Versteeg
WilliamsF1_46765_HiRes

Nicholas Latifi is jarig. Hij wordt vandaag 26 jaar. De Canadees is bezig aan zijn tweede seizoen in de Formule 1 en rijdt voor het team van Williams. Veel mensen zijn kritisch op de coureur, daarom is het hoog tijd om Latifi beter te leren kennen.

Nicholas Latifi is een Canadees met Iraanse afkomst. Hij heeft beide nationaliteiten, maar rijdt onder de vlag van Canada. Van 2009 tot 2012 reed Latifi in de karts, waarin hij onder andere de Rotax DD2-klasse van de Florida Winter Tour won. Na zijn korte tijd in de karts ging Latifi in Formule auto's rijden. In 2012 reed hij in de Italiaanse en Europese Formule 3 waarin hij met één overwinning, zevende werd in het kampioenschap. Tot en met 2015 scharrelde de Canadees rond in verschillende raceklasses, waaronder de Formule Skip Barber, de Toyota Racing Series, de Britse F3 en de Formule Renault 3.5.

GP2 en Formule 2

In 2016 reed Latifi zijn eerste volledige GP2 seizoen. Hij begon goed voor het team van DAMS. In zijn eerste race pakte hij namelijk gelijk een podiumplaats, maar in de rest van het seizoen lukte het maar drie keer om punten te behalen. Ook in 2017 reed hij voor het team van DAMS. Dat verliep een stuk succesvoller, met acht podiumplaatsen en een overwinning wat resulteerde in een vijfde plek in het kampioenschap.

Nicholas Latifi / Williams / Oostenrijk / Red Bull Ring / 2021
Foto: Williams Racing Photos

In 2018 werd zijn goede seizoen beloond met een plekje als reservecoureur voor het F1-team van Force India. Helaas voor Latifi ging het in de  Formule 2 wat minder. Hij kwam niet verder dan een achtste plek. Ook in 2019 reed Latifi in de Formule 2 voor DAMS, wat zijn beste jaar in de Formule 2 werd. Hij eindigde tweede in het kampioenschap achter Nyck de Vries.

Carrière in de Formule 1

Sinds 2020 rijdt Nicholas Latifi in de Formule 1 voor het team van Williams. Tot nu toe heeft hij nog geen potten kunnen breken. Hij komt zelden in de buurt van zijn teamgenoot George Russell en heeft in de 25 races in de Formule 1 nog nooit een punt gepakt. Latifi heeft in de andere klasses bewezen dat hij gas kan geven, maar voor de Formule 1 moet hij nog even een versnelling bijzetten.

Lees ook: Lance Stroll genoot van openingsronde GP Stiermarken

Lees ook: Ocon: “Hebben niet de snelheid die we willen”

Lees ook: Ten Voorde: “Was een waanzinnig weekend!”

door Coen Versteeg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen