Formule 1-coureurs boycotten bijeenkomst Pirelli

11-thursday-lecastellet

De bandensoap in de Formule 1 is nog lang niet tot een einde gekomen. Alle twintig coureurs hebben donderdagmiddag in Frankrijk geweigerd om aan te schuiven bij een ingelaste bijeenkomst met bandenleverancier Pirelli. Dat bevestigen meerdere bronnen tegenover De Telegraaf.

Max Verstappen en zijn collega's willen daarmee een statement maken en hun ontevredenheid uiten over de huidige gang van zaken. Er is veel te doen om de banden van de koningsklasse na de harde klappers van Lance Stroll (Aston Martin) en Max Verstappen (Red Bull) tijdens de vorige race in Bakoe. Bij beide coureurs klapte de linker achterband met als gevolg dat ze door hun crashes de race niet uit konden rijden.

'Pirelli moet eerlijk zijn'

Het is belangrijk voor de coureurs dat er actie wordt ondernomen. "Pirelli moet eerlijk zijn, want onze veiligheid staat op het spel”, aldus WK-leider Verstappen. "Als ik in plaats van rechtsaf, linksaf de muur in was geklapt, had het er heel anders uit kunnen zien. Daar kan je niet omheen, vind ik.”

Max Verstappen / Red Bull / Frankrijk / Paul Ricard / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Antonin Vincent - Pool/Getty Images)

Verstappen is niet de enige die er niet over te spreken is en krijgt steun van zijn collega’s. Concurrent Lewis Hamilton deed echter wat tegenstrijdige uitspraken tijdens de persconferentie op donderdag op het circuit van Paul Ricard. De zevenvoudig wereldkampioen was het met Verstappen eens dat veiligheid de hoogste prioriteit moet zijn en ze direct op actie moeten overgaan. Vervolgens meldde de Brit dat het in zijn ogen toch niet de fout van Pirelli lijkt te zijn geweest.

Weigeren meeting Pirelli

Onder andere Verstappen heeft daar een andere mening over. Hij en zijn collega’s weigerden donderdagmiddag aanwezig te zijn tijdens de bijeenkomst die om 16.30 uur gepland stond. Pirelli kwam al dinsdagavond met een persbericht, waar niemand veel wijzer van werd. De Italiaanse bandenfabrikant stelde dat de klapbanden vermoedelijk zijn veroorzaakt door de manier waarop de teams in kwestie hun banden hebben gebruikt. Red Bull en Aston Martin gaven vervolgens in een verklaring aan dat ze zich aan alle voorschriften hebben gehouden.

"Dat kunnen we ook gewoon laten zien. Dat wordt allemaal bijgehouden. Pirelli krijgt alle data, ook van ons”, aldus Verstappen, die het belangrijk vindt dat Pirelli eerlijk is en precies zegt wat de fout is geweest. Verstappen geeft ook aan de verklaring van eerder deze week erg onduidelijk te vinden.

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Frankrijk

Lees ook: Verstappen over klapbanden: “Pirelli moet naar zichzelf kijken”

Lees ook: Lewis Hamilton: “Klapbanden Bakoe niet schuld van Pirelli”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden