Formule 1 distantieert zich van racisme-uitspraak Ecclestone

images_Formule1_nieuws_Bernie-Ecclestone

De Formule 1 heeft vrijdagavond laten weten officieel afstand te doen van de uitspraken die Bernie Ecclestone heeft gedaan met betrekking tot het racisme-debat. In gesprek met CNN zei Ecclestone namelijk 'dat zwarte mensen vaak racistischer zijn dan witte mensen'. Deze opmerking schoot bij veel mensen, onder andere Lewis Hamilton, in het verkeerde keelgat.

Het verhaal van de 89-jarige Brit begon positief. Ecclestone sprak namelijk onder andere zijn steun uit voor Lewis Hamilton. Hamilton heeft zich inmiddels meerdere malen uitgesproken in het racismedebat en pleit voor meer diversiteit in de racewereld. De ongelukkige en vooral verkeerde uitspraak van Ecclestone 'dat zwarte mensen vaak racistische zijn dan witte mensen', werd meteen groot opgepakt.

De uitspraak kwam zo onder een vergrootglas te liggen dat de Formule 1 inmiddels een statement naar buiten heeft gebracht waarin ze zich uitspreken tegen de uitspraak van Ecclestone. In het statement stellen ze onder andere 'dat ze het, in een tijd waarin eenheid nodig is om racisme en ongelijkheid aan te pakken, volledig oneens zijn met de opmerkingen van Bernie Ecclestone'.

Racistische behandeling

Ook Lewis Hamilton heeft gereageerd op de uitspraak van Ecclestone. Hij laat weten enorm verdrietig en teleurgesteld te zijn in de uitspraken van Ecclestone. "Ik snap nu volkomen waarom er destijds niks gedaan werd om onze sport inclusiever te maken of waarom er niks werd gedaan tegen de racistische behandeling die ik gedurende mijn carrière gehad heb", vertelt Hamilton via Instagram. "Als iemand die zo lang de baas van de sport was zo weinig begrip en kennis heeft van de diepgewortelde problemen waar zwarte mensen mee te maken krijgen, hoe kunnen we dan verwachten dat alle mensen die onder hem werken het wel begrijpen?"

Ook deelde Hamilton een foto van toeschouwers die tijdens de Spaanse Grand Prix in 2008 en 2009 op de tribune zaten met zwart geschminkte gezichten en t-shirts waar 'Hamilton Family' opstond.

[gallery link="none" columns="1" size="full" td_select_gallery_slide="slide" ids="47308,47305"]

 

Campagne tegen ongelijkheid

De Formule 1 zelf heeft recent een nieuwe campagne genaamd #WeRaceAsOne in het leven geroepen om de hoofdrolspelers in de strijd tegen COVID-19 te bedanken en om ongelijkheid wereldwijd te bestrijden.

Chase Carey zei het volgende over de nieuwe campagne: "De Formule 1 zal tijdens onze eerste race in Oostenrijk eensgezind staan ​​om luid en duidelijk te zeggen dat racisme moet stoppen. We zullen het hele weekend onze volledige steun tonen voor het bestrijden van ongelijkheid, en zullen ons meer inspannen om de Formule 1 diverser en inclusiever te maken. Als een wereldwijde sport moeten we diversiteit vertegenwoordigen, en luisteren naar de zorgen van onze fans."

Lees ook: Formule 1 start #WeRaceAsOne campagne

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden